Hoppa till huvudinnehållet

Klarälven svämmar över

Publicerad:

Vid Klarälvens camping har en del av anläggningen översvämmats. Barriärer ska hindra vattnet att ta sig upp mot stugbyn. Räddningstjänsten är ändå försiktigt positiv.

– Läget har lugnat ner sig jämfört med i onsdags, det har inte kommit så mycket regn som befarat, säger Tommy Engvall, räddningstjänsten i Stöllet.

I onsdags gick SMHI ut med en klass 2 varning för höga flöden i övre delen av Klarälven. Kulmen väntades under lördagen. Under söndagen var det ännu svårt att avgöra om kulmen är nådd.

 • Översvämmat. Tommy Engvall räddningstjänsten Stöllet och Anders Junler, Vildmark i Värmland vid Klarälvens camping
  Översvämmat. Tommy Engvall räddningstjänsten Stöllet och Anders Junler, Vildmark i Värmland vid Klarälvens camping Foto: Pia Holmström
 • Anders Junler visar en av barriärerna för Tommy Engvall
  Anders Junler visar en av barriärerna för Tommy Engvall Foto: Pia Holmström
 • I Klarälven vid Stöllet sticker trädtopparna upp ur vattnet.
  I Klarälven vid Stöllet sticker trädtopparna upp ur vattnet. Foto: Pia Holmström
 • Vägen till grillplatsen i Munkebolsängen i Ambjörby är översvämmad
  Vägen till grillplatsen i Munkebolsängen i Ambjörby är översvämmad Foto: Räddningstjänsten Torsby

Faran inte över

– Nu har vattnet sjunkit en decimeter. Men jag har nyss fått mejl från Norges vatten- och energimyndighet, NVE som skriver att det är för tidigt att andas ut för det är mycket mer vatten på gång från Trysilälvens tillflöden, säger Johan Westh, beredskapssamordnare räddningstjänsten i Torsby.

Under måndagen kommer älvgruppen Klarälven att ha ett nytt telefonmöte. Sammanslutningen består bland annat av representanter från länsstyrelsen, kommuner utefter Klarälven, SMHI och Trafikverket.

Svårbedömt

– Just nu är läget väldigt svårbedömt, men de håller ju tappningen och tillrinningen på samma nivå i Höljes och det är ju bra, säger Johan Westh.

I Sysslebäck är en väg vid Dalby kyrka som leder till ett boningshus avstängd.

– Annars är läget stabilt och lugnt nu, regnvädret som skulle komma uteblev ju helt och hållet som tur var, säger Arne Nyberget, räddningstjänsten i Sysslebäck.

Översvämmade vägar

Tommy Engvall vid räddningstjänsten i Stöllet bevakar hur mycket Klarälven stiger i Norra Ny socken från Likenäs till Fastnäs.

– För tillfället är det väldigt lugnt. Det är privata vägar som är översvämmade och det ser lite dramatiskt ut, säger han.

En väg till en fastighet i Bänteby i Likenäs är översvämmad och ej farbar. Detsamma gäller vägen till en grillplats vid Munkebolsängen i Ambjörby.

Barriärer

Klarälvens camping har också fått delar av området översvämmat. Lyckligtvis har vattnet inte tagit sig till stugbyn som det gjorde vid vårfloden 1995.

2014 drabbades campingen senast av översvämning och nu är det alltså dags igen. På campingen har man vidtagit åtgärder så att inte vattnet kommer upp till stugbyn.

– Vi har använt 220 sandsäckar och byggt fyra barriärer så att vattnet förhoppningsvis inte tar sig längre, säger Anders Junler, Vildmark i Värmland som även driver Klarälvens camping.

Väntar turister

Företaget Vildmark i Värmland är känt för sina flotturer i Klarälven. Den 21 maj är det tänkt att de första flotturisterna ska komma. Då gäller det att vattnet har sjunkit undan.

– Annars blir det ju inte säkert, så då kan man ju inte åka. Men vi tror på att det har sjunkit undan tills dess, säger Anders Junler.

Artikeltaggar

NyheterTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.