Svårupptäckt ohyra

Publicerad:

De suger blod och förökar sig snabbt. Varje vecka åker sanerare ut till värmländska hem för att rädda dem från vägglöss.– Förra veckan gjorde jag åtta saneringar tror jag, säger Per Samuelsson.

På fredagen höll Anticimex en informationsträff på Karlstad racketcenter om vägglöss och hur du kan bli av med dem. Förra året gjorde företaget 250 saneringar av vägglöss i Värmland.

  • 250 saneringar av vägglöss gjordes av Anticimex i Värmland förra året.
    250 saneringar av vägglöss gjordes av Anticimex i Värmland förra året.
  • Borderterriern Fänrik hittade snabbt vägglössen i soffan. Här med hundförare Sofia Gustafsson.
    Borderterriern Fänrik hittade snabbt vägglössen i soffan. Här med hundförare Sofia Gustafsson.

– Det har ökat väldigt länge, nu verkar det ha planat ut. V ser ingen lika tydlig ökning längre, men jag ser heller inte något ljus i tunneln om vi säger så, säger Per Samuelsson, skadedjurstekniker på företaget.

– Vi gör flera vägglussaneringar här i Värmland varje vecka, säger han.

”Svårt att upptäcka”

I Sverige förekommer fyra arter av vägglöss. Människans vägglus är vanlig och den suger blod nattetid, honan kan lägga mellan 200 och 400 ägg under sitt liv. Vägglössen kan gömma sig i möbler eller i springor i sängen dagtid.

– Normalt sett vid smittotillfället, i början, får man bara en eller någon enstaka vägglus med sig. Då är det väldigt svårt att upptäcka att man har fått dem.

Det är vanligast att vägglusen sprids till hem i väskor efter resor och begagnade möbler, enligt Per Samuelsson.

För att undvika vägglöss efter resan tipsar Anticimex bland annat om att kläder tvättas i 60 grader och andra föremål läggs i plastpåsar i en vecka i frysen.

Hundar letar löss

Sökning efter vägglöss kan göras med hjälp av hundar. Något som hundförare Sofia Gustafsson, från Passéra security solutions AB, och borderterriern Fänrik demonstrerade under fredagen. Någonstans i rummet fanns levande vägglöss i rör. Det tog inte många sekunder innan hunden stack ner huvudet under den ena soffkudden där lössen var placerade.

– Våra hundar ligger på 97 procents träffsäkerhet, säger Sofia Gustafsson.

Kiselalger

Vid sanering av vägglöss använder Anticimex ofta värme. Med en maskin som sprutar ut ånga demonstrerade Per Samuelsson hur sanering går till på en sängbotten. En annan metod är att ställa in möblerna i ett tält som fylls med varm luft eller att sprida kiselalger där vägglössen brukar gömma sig.

Även kyla kan fungera för att bli av med vägglöss. Då behöver temperaturen snabbt gå ner.

– Men om du till exempel har en frysbox som du fyller med kläder tar det kanske en vecka innan det blir minus 18 i mitten. Om man har otur kan vägglössen utveckla ett antifrysmedel i sin kropp, säger Per Samuelsson.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare