Hoppa till huvudinnehållet

Historien bakom ”Byns enda blondin”

Publicerad:

Historien om postmannen som kört sin postbil sedan 1982 har varit en självklar del av bandets repertoar sedan den släpptes 1994. Kjell-Åke Lantz berättar vad låten har med Posten, Boltic Göta och ”Ett litet rött paket” att göra.

Låten skrevs av Niklas Strömstedt, men bakgrunden till att låten överhuvudtaget kom till är speciell.

Kjell-Åke Lantz.
Kjell-Åke Lantz.

Kjell-Åke Lantz har varit ett stort Sven-Ingvars-fan sedan ungdomsåren och när ”Byns enda blondin” släpptes arbetade han som divisionschef på Posten, ansvarig för paketverksamheten.

– Allt började med att Posten skulle lansera en paketlösning för svenska folket att använda sig av vid jul och födelsedagar, säger Kjell-Åke Lantz.

– Sven-Ingvarslåten ”Ett litet rött paket” kändes självklar att ha med i sammanhanget. Vid den tiden hade jag aldrig träffat Sven-Erik, han var ju min idol! Jag tog mod till mig och ringde upp honom. Han tände på idén.

Utöver samarbetet med Sven-Ingvars, sponsrade Posten även Degerfors fotbollslag.

– Vi försökta värmlandfiera Posten, skrattar Kjell-Åke Lantz.

En dag hörde Sven-Erik Magnusson av sig och ville äta lunch. Som gammal bandyspelare ville han att Kjell-Åke skulle sponsra ett vacklande Boltic Göta. Och det är nu som historien om ”Byns enda blondin” tar fart.

– Det var redan för mycket Värmland tyckte många på huvudkontoret i Stockholm. Men, sa jag till Sven-Erik, att om du kan få med en låt på er nästa skiva som handlar om Posten på ett positivt sätt, då lovar jag fixa sponsring till Boltic Göta. En rad om paket vill jag också ha med.

Efter några månader hörde Sven-Erik tid av sig för ett nytt möte. Med sig hade han en demokassett med ”Byns enda blondin”. Han berättade att han ringt upp Niklas Strömstedt och frågat honom om han kunde hjälpa till med en låt.

– I en intervju har Niklas Strömstedt berättat att han hade haft ett låtuppslag om en lantbrevbärare liggandes en längre tid. Niklas skrev sedan snabbt färdigt texten. Han fick med ”Ett paket till lilla Jenny” i texten så jag var nöjd.

– Det där med ”postorderförskottsavi” som är med i texten lät vi vara kvar, trots att det inte finns något som heter så! På så sätt skulle ingen komma på tanken att Posten varit inblandad, tänkte jag. Däremot fick Sven-Erik honom att ändra ”Jag har kört den här postbussen” till postbilen, vi hade slutat köra postbussar för länge sedan.

Kjell-Åke Lantz ser tillbaka på historien med ett leende.

– Eftersom det är många som har låten som favorit kan det vara kul att få reda på hur den kom till.

Artikeltaggar

Nöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.