Från Spanien till Grums

Publicerad:

Under lördagsmorgonen anlände en något större last till Gruvöns bruk. Tre indunstare med en totalvikt på närmare 289 ton som ska bli en del av världens största kartongmaskin i Grums.

Bengt Sandinge, pråmförman på Sandinge Bogsering & Sjötransport, var en av de som tog emot den stora lasten på närmare 289 ton under lördagsmorgonen, som också passade på att ta några bilder på de stora indunstarna.

  • Den stora lasten på 289 ton anlände under en solig lördagsmorgon i Gruvöns bruk.
    Den stora lasten på 289 ton anlände under en solig lördagsmorgon i Gruvöns bruk. Foto: Bengt Sandinge
  • Den långa färden från Spanien till Grums gick bra. Nu återstår arbetet med att montera in indunstrarna.
    Den långa färden från Spanien till Grums gick bra. Nu återstår arbetet med att montera in indunstrarna. Foto: Bengt Sandinge

– Det är inte den största lasten jag tagit emot, men här på Gruvön är det den största. Hela projektet med att rulla dessa i land har gått jättebra, men det är ett jobb i sig, säger han.

Indunstarna som byggdes i Spanien färdades till Göteborg med båt, där de sedan lastades om till pråmen Kanalia och bogserbåten Bjönn för vidare transport upp över Vänern.

Den största investeringen

Indunstarna vars funktion är att destillera vattnet för att få bort föroreningar är bara en del av den nya kartongmaskinen KM7 som beräknas att producera 550 000 ton kartong årligen. Majoriteten av produkterna kommer att vara vätskekartonger för juice och mjölk, men annat som också kommer att tillverkas är till exempel chokladförpackningar och muggar.

Kartongmaskinen KM7 är den största investeringen som gjorts i pappers- och kartongmaskinsindustrin i Europa på 2000-talet.

Från början beräknades den kosta 5,7 miljarder kronor, men som nu har ökat i pris med närmare 20 procent främst för kostnaden för byggentreprenaden. Projektet som har pågått i mer än två år uppskattas vara klart till i början på 2019.

Artikeltaggar

Grums kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare