Hoppa till huvudinnehållet

Föreningen tar nästa steg för att bygga moské

Publicerad:

Efter en lång process är nu detaljplanen för ett moskébygge på Rud i Karlstad över. Nästa steg är att lämna in en bygglovsansökan. – Förhoppningen är att moskén kan stå färdig inom två år, säger Rauf Ahmadi.

Han är talesperson för Islamiska kulturföreningen, som tillsammans med ytterligare en handfull föreningar står bakom moskébygget. Satsningen har varit ifrågasatt, både från Karlstadsbor och från politiker.

Rauf Ahmadi, talesperson för Islamiska kulturföreningen, visar skissen för det planerade moskébygget på Rud.
Rauf Ahmadi, talesperson för Islamiska kulturföreningen, visar skissen för det planerade moskébygget på Rud. Foto: Mikael Lindblom

– Det har varit tufft, medger Rauf Amhadi.

Som ansiktet utåt för föreningen har han fått utstå hot och hat, men menar att det har varit värt det.

– Vi har kämpat för ett moskébygge under så många år och det känns skönt att vi äntligen kommit framåt. Men samtidigt har vi bara gjort 20 procent av resan, 80 procent återstår.

Med det syftar han inte minst på den finansiella biten.

– Vi behöver fem miljoner kronor för att starta bygget, där är vi inte än.

Hur mycket återstår?

– I nuläget har vi ett par miljoner, men vi har kontakt med många som har velat vänta med sina donationer tills dess att vi har alla papper klara.

Rauf Amhadi har många gånger fått svara på frågor om just finansieringen. Det har funnits oro kring att utländska finansiärer, till exempel från Saudiarabien, skulle stå bakom bygget. Rauf Ahmadis svar är att sponsorerna består av svenska privatpersoner, föreningar - inte minst andra muslimska föreningar - och företag.

Byggplaner kvarstår

De ”papper” som saknas är ett bygglov. Ansökan till kommunen lämnas in inom kort:

– Gärna redan innan årsskiftet. Därefter pratar vi om en byggtid på mellan ett och två år. Vi har kontakter med byggföretag som har erfarenhet av att bygga moskéer, eftersom det är ett lite speciellt bygge.

Föreningen håller fast vid tidigare kända byggplaner: en omkring 1 000 kvadratmeter stor samlingslokal, i två våningar, byggd i rött trä.

– Som jag tidigare sagt vill vi verkligen att det ska vara en samlingslokal för hela samhället. Alla ska känna sig välkomna.

Men innan det är dags att flytta in ska Islamiska kulturföreningen hinna flytta minst en gång till. Hyreskontraktet för den nuvarande samlingslokalen på Kronoparken löper ut i juli nästa år.

Vart ska ni ta vägen?

– Det är fortfarande inte löst och det är självklart stressande för oss. Vi söker sedan några månader aktivt efter en tillfällig lokal, men hittills har det gått trögt.

Vad söker ni?

– En mellan 200 och 300 kvadratmeter stor lokal, gärna i närheten av bra busskommunikationer så att folk enkelt kan ta sig till oss.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.