Alla bryggor, altaner och andra tillbyggnader närmast vattnet på Bomstadbadens camping ska bort. Nu har politikerna satt ner foten och bestämt vilka regler som ska gälla för husvagnsägarna.
Det här var sista sommaren för säsongscamparna med egna strandtomter på Bomstad.
Alldeles nere vid vattnet och den långgrunda sandstranden runt udden på Bomstadbaden har ett antal husvagnsägare skaffat sig privata paradis.
På de bästa campingplatserna har husvagnarna förvandlats till permanenta sommarstugor. Uppställda på plintar och tillbyggda och påbyggda med inglasade altaner står de parkerade på ”egna” tomter. Inmutade med plank och staket ända ner till vattnet för att hålla andra borta från stranden.
Vilket har retat gallfeber på andra bad- och campinggäster.
Tillsynsärende
Därför tvingades kommunen att öppna ett tillsynsärende och fundera på hur man vill att det ska se ut på campingen.
Och nu har politikerna i stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott enats om ett förslag som är tänkt att klubbas igenom på nämndens sammanträde nästa onsdag, den 18 oktober.
– Strandremsan runt udden där det byggts bryggor och lite annat ska rensas upp. Man ska kunna gå obehindrat längs stranden, säger nämndens ordförande Erik Nilsson (KD).
– All bebyggelse närmare än cirka 4,5 från stranden ska vara borta senast till den 31 januari 2018, fortsätter han.
Föreläggande
Ägarna till campingen får sedan ett föreläggande där kommunen uppmanar dem att se till husvagnsägarna, runt 25 stycken, rättar sig efter beslutet.
En ny detaljplan för hela Bomstadbadens camping ska också tas fram.
Efter ett förslag från ägarna till campingen.
– Vi har haft en bra dialog med dem och det kommer att underlätta för alla om man vet var det får finnas campingplatser och serviceinrättningar.
– Det är realistiskt och bra att allmänheten får tillgänglighet till stranden. Sedan får vi se vad man kommer fram till i den nya detaljplanen, säger David Nordentjell, vd och delägare i campingen.
Detaljplanen ska bestämma hur stora husvagnsplatserna får vara. Och hur stora tillbyggnader som tillåts. Många fler får räkna med att tvingas riva.
Detaljplanearbetet
Om året runt-camping blir tillåten är inte helt klarlagt.
– Detta är frågor vi ser på i detaljplanearbetet. Jag har förstått att året runt-campingen är viktig för ägarna, säger Erik Nilsson.
En annan fråga som kommunen, och länsstyrelsen, också får fundera på är tillämpningen av strandskyddsbestämmelserna. De kom 1975 och gäller inte byggnader uppförda innan dess.