Hoppa till huvudinnehållet

Siktar på kommunalrådsposten

Publicerad:

Polisen Jens Fischer som är chef för utredning är nyvald ordförande för partiet Oberoende realister.– Jag brinner för det här och har alltid varit intresserad av politik och samhällsfrågor, säger han.

Partiet Oberoende realister startade för ungefär ett år sedan och bildades ur en arbetsgrupp på 24 personer från olika yrkesgrupper. Partiet består av en styrelse på 9 personer.

  • Poliserna Peter Åkerström och Jens Fischer är vice ordförande respektive ordförande i partiet Oberoende realister.
    Poliserna Peter Åkerström och Jens Fischer är vice ordförande respektive ordförande i partiet Oberoende realister. Foto: Pia Holmström
  • Trygghet genom fler närvarande poliser, längre öppettider på polisstationen och ett drogförebyggande arbete finns med i partiets framtidsvisioner.
    Trygghet genom fler närvarande poliser, längre öppettider på polisstationen och ett drogförebyggande arbete finns med i partiets framtidsvisioner. Foto: Pia Holmström
  • Oberoende realister vill satsa på de äldre. Här är Peter Åkerström och Jens Fischer utanför äldreboendet Lillåsen.
    Oberoende realister vill satsa på de äldre. Här är Peter Åkerström och Jens Fischer utanför äldreboendet Lillåsen. Foto: Pia Holmström

Behövs det ett nytt parti inom kommunpolitiken?

– Konkurrens föder utveckling och det tror vi är viktigt i den kommunala politiken. Vi tycker att det gått i stå, säger Peter Åkerström vice ordförande i partiet som till vardags är poliskommissarie.

Håkan Lindh var tidigare ordförande för Oberoende realister, men har avsagt sig uppdraget. Så numera heter alltså partiets ordförande Jens Fischer.

Om ni vinner valet. Kommer du då att bli kommunalråd?

– Självklart, det får man ha med sig. I så fall får jag ta tjänstledigt. Vi tror ju på detta och vill ha så många röster som möjligt, säger Jens Fischer.

Oberoende realister har satt samman ett framtidsprogram för 2018-2026. Trygghet är ett ledord som genomsyrar framtidsvisionerna.

Ni vill få fler närvarande poliser för service och ingripanden och längre öppettider på polisstationen. Hur ska ni få till detta?

– Polis och kommun skriver samverkansavtal. Det är en förhandling som går att påverka och som kommun kan man vara lite tuffare här, säger Peter Åkerström.

Drogförebyggande

Partiet vill även jobba mot droger i samhället.

– Drogerna är nog det största problemet vi brottas mot. Lättillgängligheten gör ju att samhället måste agera mer än det har gjort tidigare. Förr skedde det här i mörka kretsat, men nu kan man sitta vid datorn och beställa hem droger i ett kuvert, säger Peter Åkerström.

Polisen har haft riktade insatser mot droger i Hagfors, men de anser inte att det finns mer droger här än i någon annan kommun.

– Däremot måste vi jobba mycket med information till skolan och föräldrarna, så att de lär sig känna igen signalerna. Vi har ju även en idé om att få mer vuxna i skolmiljön. Fler vuxna som både kan stötta och störa. För är det många vuxna i skolmiljön vill man inte sälja narkotika där, säger Jens Fischer.

Pågår det mycket kriminell verksamhet i skolmiljön?

– Det blir gärna ett tillhåll speciellt efter skoltid. Blir det fler vuxna i skolan får ju lärarna jobba med det de är utbildade för. De ska inte vara rastvakter, säger Jens Fischer.

Satsning på äldre

En annan stor hjärtefråga för partiet är att förbättra situationen för de äldre. De vill bland annat ha seniorboenden, gratis trygghetslarm för personer över 85 år och näringsrik mat på äldreboenden. De vill även införa social hemtjänst.

– Många tycker att besöket från hemtjänsten är dagens höjdpunkt. Men tänk om de då kunde få lite extra. Till exempel personal som kan spela kort med de gamla eller gå ut på promenad, säger Peter Åkerström.

Medborgardialog

Jens Fischer framhåller att de vill förbättra medborgardialogen i kommunen.

– Vi måste lyssna på dem som bor i kommunen. I normalfallet ska politikerna lyfta frågor som tjänstemännen ska arbeta igenom. Nu är det omvänd ordning att tjänstemännen gör det som de tycker är rätt. Även om folket tycker en sak tycker tjänstemännen en annan. Vi vill att politiken ska bli mer öppen och med bättre kommunikation med medborgarna, säger Jens Fischer.

– De som berörs av en fråga måste bli delaktiga i processen. Det är de som ska leva med detta. Man ska inte fatta beslut över huvudens på folk, tillägger Peter Åkerström.

Råda skola

Oberoende Realister vill se en F6 skola i Råda.

– Vi vill jobba för hela kommunen och därför vill vi ha en F6 skola. En F6 skola är en chans och bra för hela kommunens utveckling, säger Peter Åkerström.

Partiet vill även öppna Värmullsåsen igen.

Värmullsåsen

– Vi kanske inte kan få i gång anläggningen på samma sätt som på 90-talet. Men i alla fall försöka få i gång ungdomsbacken och även få i gång verksamhet på sommaren. Vi måste våga satsa, säger Jens Fischer.

Planeringen pågår inför valet 2018. Nu söker de ambassadörer.

– Vi vill ha personer som vill jobba med oss som ambassadörer i olika delar av Hagfors. På så vis kan vi få representation i hela kommunen, säger Peter Åkerström.

Artikeltaggar

Hagfors kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.