Många tänker inte på gränsen

Publicerad:

Grensetjänsten har under de flesta åren jobbat med privatpersoners frågor och funderingar.Men nu kommer näringslivet med frågor, och kring det finns det nu ett projekt.

Projektet, som är ett treårigt interreg-projekt, heter Gränsmöjligheter och där är Mikael Sondell en av projektledarna. Han beskriver det som en naturlig förlängning av Grensetjänsten. Under fjolåret var Norge Sveriges största handelspartner och det är det land som svenskar helst vill se förenklingar gentemot, som tullen. Alltså en viktig marknad för de svenska företagen att agera på.

"Är man mogen att ta till sig informationen som behövs är man mogen att utföra tjänsten över gränsen", säger Mikael Sondell, som är en av projektledarna för Gränsmöjligheter.
"Är man mogen att ta till sig informationen som behövs är man mogen att utföra tjänsten över gränsen", säger Mikael Sondell, som är en av projektledarna för Gränsmöjligheter. Foto: Lisa Olaison

Men enligt Mikael Sondell så råder det en stor kunskapsbrist bland företagen när det kommer till att verka på andra sidan gränsen.

– Det behövs ett paket av kunskap, för som företagare så har man med sig såväl företaget som varor och personal att tänka på. För varje individ som åker över kan det vara det vara en särskild skatteregel som gäller, så det krävs en viss förberedelsefas.

– Därför är vi som en lots för dem och lägger ett pussel där företagarna själva får ta stegen.

Och det blir allt fler företag som utför tjänster och uppdrag på motsatt sida landsgränsen. Totalt finns 161 mil av landsgräns mellan länderna där företag kan åka fram och tillbaka. Och vissa tänker inte på att man faktiskt tar sig in i ett annat land.

– Många som är vana att röra sig över gränsen bara kör. De åker över och handlar, turistar och är på nöjen. Men tar man över företaget är det inte bara att köra. Då är man beroende av två länders regelverk.

Mer byråkrati

Mikael Sondell beskriver Norge som mer byråkratiskt än Sverige. Det är lättare för ett norskt företag att utföra arbete i Sverige än tvärtom.

– För dem är det färre förberedelser, medan svenska företag måste momsregistrera sig och starta företag. Men affärer görs ändå, säger han och ler.

Enligt Mikael Sondell så är byggföretagen de bästa på att se till så att alla regler och lagar följs. På frågan om vilken bransch som har sämst koll blir svaret ett det är den lille företagaren som är mest utsatt.

– Stora företag har egna jurister och har kanske bolag i två länder redan, men en liten hantverksfirma är bra på sitt hantverk men måste leta information själv. De har lärt sig byråkratin i ett land och tycker kanske att det räcker. Då söker man den exakta motsvarigheten i Norge, istället för att se hur det är att driva verksamhet från start.

– Därför är det viktigt för småföretagare att se över regelverket, och det gäller även underleverantörer som följer med ett företag över gränsen.

Vad är skillnaden mellan företagen och privatpersoner?

– Som företag finns det flera regelverk att ta hänsyn till, som anställd är det bara att sköta sitt eget. Det finns de som rekryterar över gränsen och har till exempel fem norskar och fem svenskar anställda, och då är man skyldig att vara arbetsgivare i två länder.

Artikeltaggar

Ekonomi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare