Hoppa till huvudinnehållet

8 000 vill ha folkomröstning

Publicerad:

8 500 namnunderskrifter är SD:s mål för en folkomröstning om en moské på Rud. Nästa vecka ska de överlämnas till Karlstads kommuns kansli.

Sedan februari i år har Sverigedemokraterna i Karlstad samlat in namnunderskrifter för att få igenom en folkomröstning för eller emot ett moskébygge på Rud. De började med ett utskick till hushållen och har sedan dess stått på gator och torg.

Om det finns tillräckligt många godkända namnunderskrifter måste fullmäktige ta upp frågan om en folkomröstning om ja eller nej till detaljplanen för en moské på Rud.
Om det finns tillräckligt många godkända namnunderskrifter måste fullmäktige ta upp frågan om en folkomröstning om ja eller nej till detaljplanen för en moské på Rud. Foto: Mikael Lindblom

Det krävs minst 7 300 godkända namnunderskrifter, tio procent av de röstberättigade i kommunen, men målet är 8 500.

Hur många har ni nu?

– Nu har vi cirka 8 000. Det gick fort i början men är lite segare nu. Många säger att de redan skrivit på. Vi fortsätter fram till nästa vecka och lämnar in till kansliet på Karlstads kommun nästa fredag, säger Runar Filper (SD), värmländsk riksdagsledamot.

Om det blir en folkomröstning, hur ska frågan formuleras?

– Kommunledningen får formulera den men det vi avser är ja eller nej till detaljplanen om en moské på Rud, fortsätter han.

Förutom tillräckligt många godkända namnunderskrifter måste minst 21 ledamöter i fullmäktige rösta för en folkomröstning. SD har fyra ledamöter i fullmäktige.

Hur ser du på era chanser att få igenom en folkomröstning i fullmäktige?

– Förutom SD har ledmöter inom M och KD sagt nej till detaljplanen, och det råder även en splittring inom L. Men det är ett folkinitiativ med väldigt många som är emot så med tanke på det är det respektlöst att gå emot den. Det är en markering från invånarna, även om det är vi som parti som drivit frågan vilket kan ha varit något försvårande, säger Runar Filper.

Vad händer nu?

– Det måste göras en översiktlig kontroll av namnunderskrifterna och sedan ska frågan beredas i kommunstyrelsen, hur frågan ska formuleras, kostnader, lokal och datum. Så frågan kan tidigast komma upp i fullmäktige i oktober, men jag tror det blir senare, säger Anders Knape (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.