Hoppa till huvudinnehållet

Husvagnar måste flyttas

Publicerad:

Kommunen vill ha bort 130 husvagnsägare som lagt beslag på de bästa strandtomterna på Bomstadbaden. Frågan är om man lyckas.

Alldeles nere vid vattnet och den långgrunda sandstranden runt udden på Bomstad har de sina paradis. Där har de mutat in tomter och satt upp plank och staket som håller andra borta från stranden.

  • Ska all säsongscamping förbjudas eller är det bara byggnaderna det handlar om? undrar husvagnsägarna och David Nordentjell, vd och delägare i Bomstad camping.
    Ska all säsongscamping förbjudas eller är det bara byggnaderna det handlar om? undrar husvagnsägarna och David Nordentjell, vd och delägare i Bomstad camping. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Inte tillåtet efter den 1 december. Kommunen vill ha bort alla byggnader inom 100 meter från stranden på Bomstadbadens camping.
    Inte tillåtet efter den 1 december. Kommunen vill ha bort alla byggnader inom 100 meter från stranden på Bomstadbadens camping. Foto: Joachim Lagercrantz

Sommarstugor

Husvagnarna står på plintar och ser med sina påbyggnader, uteplatser och stora inglasade altaner mer ut om sommarstugor än husvagnar.

I oktober berättade NWT att kommunen inlett ett tillsynsärende för att titta närmare på vad som är tillåtet.

– Det är privatpersoner som har synpunkter på hur det har byggts på campingen, sa stadsbyggnadsnämndens dåvarande ordförande Peter Kullgren (KD).

Nu är utredningen klar. Tjänstemännen föreslår att de 120 - 130 säsongsuppställda husvagnarna som står närmare än 100 meter från stranden ska bort, senast till den 1 december. Beslutet gäller även altaner, plank, staket och andra byggnader.

– Det handlar om olovligt uppförda byggnader där det krävs dispens från strandskyddet. Efter diskussioner med juristerna har vi förstått att det kommer länsstyrelsen aldrig att bevilja, säger stadsbyggnadsingenjör Peter Brattström.

Strandskyddsområdet

– Allt som finns inom strandskyddsområdet och är säsongscamping ska bort. Saker som är fast monterade är inte tillåtet. Men att ställa upp en husvagn med förtält och en altan och lite blomkrukor är okej. Så länge det är sådant du kan ta med dig när du lämnar platsen efter högst åtta veckor.

Om en månad ska stadsbyggnadsnämnden fatta beslut. Går de på tjänstemännens linje får ägarna, Bomstadbaden Camping AB, ett föreläggande om att avveckla säsongscampingen närmast vattnet.

– Självklart kommer vi att rätta vi oss efter myndighetsbeslut vad gäller byggnationer på säsongtomter. Men säsongtomternas vara eller icke vara är fortfarande högst aktuell och ej färdigdiskuterad, säger David Nordentjell, vd och delägare i campingen.

Han är besviken på att ha fått information via Facebook, och inte från kommunen. Säger att samma frågor diskuteras på många campingplatser runt om i landet. Och att det inte får bli en fråga som avgörs från fall till fall, av enskilda kommuner och tjänstemän.

– Det handlar om två saker. Dels vad som ska betraktas som en byggnad, dels om säsongscampingens vara eller inte vara. För oss är den avgörande för om campingen ska överleva, säger han.

Kanske ges klarare besked efter stadsbyggnadsnämndens sammanträde den 21 juni. Allt beror på hur politikerna formulerar beslutet.

Säsongscamparna, vissa har stått på samma plats i 40 år, tycker att det finns gott om plats på Bomstad både för dem och för en allmänhet som vill bada och röra sig på stränderna.

Chockartat

– Det var chockartat att höra att det skulle bli så här. Får vi behålla vår plats? Är det bara byggnaderna som ska bort? Eller blir det inte tillåtet med säsongscamping, undrar Marita Johannesson, med tolv år på samma plats på udden på Bomstad.

Artikeltaggar

BomstadBomstadbadenCampingDavid NordentjellFacebookHusvagnarKristdemokraternaPeter KullgrenTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.