Hoppa till huvudinnehållet

Muminvärlden kan bli verklighet i Karlstad

Publicerad:

Muminvärlden är den tilltänkta upplevelseparken på Skutberget. I dag finns Muminvärlden i finska Nådendal och Karlstad kan få park nummer två. – Det här otroligt positivt och något som går att kombinera på ett bra sätt med friluftsområdet.

Det sade kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) i samband med den presskonferens under tisdagen där projektet presenterades.

  • Karlstads kommun höll under tisdagen en pressträff för att berätta mer om hur man vill utveckla Skutbergets friluftsområde
    Karlstads kommun höll under tisdagen en pressträff för att berätta mer om hur man vill utveckla Skutbergets friluftsområde Foto: Helena Karlsson
  • Kultur- och fritidschefen Mats Ahrén visar upp var temaparken Muminvärlden är tänkt att ligga på Skutberget. Den är markerad i blått i öster och är tänkt att ta även delar av Vänern och några öar in anspråk. Parken är tänkt att bli 26 000 kvadratmeter stor.
    Kultur- och fritidschefen Mats Ahrén visar upp var temaparken Muminvärlden är tänkt att ligga på Skutberget. Den är markerad i blått i öster och är tänkt att ta även dela… Foto: Helena Karlsson

Hemlighetsmakeriet har varit stort kring den tomt längst österut på Skutberget ner mot Vänern som kommunen under många år har sparat för en upplevelseanläggning.

– Det är inte 100 procent klart att Muminvärlden blir verklighet, men vi hoppas självklart det. Det här något som är otroligt positivt för Karlstad. Vi saknar något som lockar barnfamiljer i Karlstad, säger Per-Samuel Nisser.

– Ja, det är fantastiskt att vi har möjligheten att få hit något så unikt, kommunalrådet Linda Larsson (S).

– Det blir i så fall den första muminparken utanför Finland och kommer att bli både ett bra tillskott för besöksnäringen både från Sverige och andra länder och ge många nya jobb, fortsätter hon.

Det är en stor investering som planeras på Skutberget. Ungefär 200 miljoner kronor är den finska ägargruppen beredda att lägga för att skapa sagoparken, med kända mål som Blå tornet och Ensliga berget medan kommunen ska stå för kostnaderna för infrastrukturen.

Stor underlag

– En anledning till att Karlstad är så intressant för dem är att 65 procent av Sveriges befolkning kan ta sig hit på tre timmar. I Nådendal har man ungefär 200 000 besökare om året. Här i Karlstad hoppas de på ännu fler, säger kommundirektören Ulf Nykvist.

Från kommunhåll poängterar man att upplevelseparken inte ska förstöra Skutbergets natur.

– Detta är något som går att kombinera på ett bra sätt med friluftsområdet. Samtidigt berörs några arrendatorer intill Vänern som informeras i dag, säger Per-Samuel Nisser.

– Muminvärlden är tänkt att integreras i naturen. Inga träd ska skövlas och inga asfaltplaner ska skapas. Det är viktigt att betona, säger Linda Larsson.

Får nya kunder

Men sagoparken får ändå konsekvenser för Skutberget. Motionscentralen får andra användningsområden.

– Ja, den kommer att nyttjas av Muminvärlden. I stället planerar vi att bygga en ny servicebyggnad någonstans på Skutberget som är tänkt att innehålla bland annat bastu, duschar, omklädning och kanske en servering.

– En utredning kring den placeringen startar nu, men det är inte klart när den kan stå färdig, Samtidigt flyttar vi dagens fotbollsplaner lite längre västerut, säger kultur- och fritidschefen Mats Ahrén.

Detta är en del av kommunens andra spår, en satsning på friluftslivssidan på området. I den läggs 1,8 miljoner kronor på anläggningar för ungdomar under 2017–20.

Dessutom ska motionsspåren rustas för 2 miljoner kronor och bland annat få LED-belysning. Vad som händer med Skutbergsgården är ännu inte klart.

När det gäller sagoparken är planen att den kan stå klar under 2020 om allting går på räls.

– Det är dock en lång resa kvar i förhandlingarna med det finska ägarbolaget. Även om Karlstad är intressant finns det säkert flera konkurrenter till en etablering med tanke på deras starka varumärke.

– Arbetet pågår för att vi ska försöka få till ett kontrakt med dem, säger Göran Österman, investment manager på Business Värmland som håller i förhandlingarna med Muminvärlden.

För att parken ska bli möjlig krävs en ny detaljplan.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.