Hoppa till huvudinnehållet

Alexander Bard på 100 grader Karlstad

Publicerad:
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
Reporter Kristofer Holmberg
Kristofer Holmberg
kristofer.holmberg@nwtmedia.se

Framtiden är en utmaning för Karlstad menar föreläsaren och författaren Alexander Bard. Men en avslutande hälsning i nästa mejl kan vara en början.

Karlstad och Värmland måste placera sig på kartan för att klara av framtiden. Men Karlstad har samtidigt en bättre chans än Filipstad, sa Bard.

– Alla tjejer sticker därifrån, kvar blir killar som äter chips, bor hos mamma, är arbetslösa och hänger på nätet. Det blir en digital underklass.

I nästa andetag konstaterar han dock att det går att göra saker på den svenska landsbygden.

Mycket skärm

Men för att återgå till föreläsningens huvudfråga, hur Karlstad ska klara framtiden, så säger Alexander Bard att vi är mitt i en revolution där apparaterna styr oss. Människan förändras inte, utan är en konstant och teknologin är en variabel som för oss framåt.

– Människor poppar ut ur livmodern, vi blir inte intelligentare, i såna fall dummare. för all förändring är teknologisk, som bilen och värmepannan i huset. Vi lever i ett datasamhälle dit sju miljarder förvirrade kroppar är kopplade och i Sverige tittar på skärmar mer än åtta timmar per dygn. Varför? Jo, vi letar efter en kickar som vi får av bekräftelse och det får vi i apparaterna. Det är de som bestämmer hur vi tänker, inte tvärt om.

Så hur var det med revolutionen? En sådan sker i fyra steg. Det börjar med en teknologisk förändrigt, därefter kommer en idé, sedan kommer kaoset för att sedan avslutas av någon som kan tämja och först förändringen optimalt.

– Kaoset finns för att någon använder teknologin utan att veta vad de sysslar med.

”Du är din adressbok”

Och vi är nu i ett paradigmskifte som kan liknas med det som började med tryckpressen och avslutades med Napoleons – ”en korsikansk dvärg” framfart menar Bard. Och just nu befinner vi oss i ett kaos.

– I Napoleons armé fanns kanonmaten längst ner, och internet för att dagens kanonmat kan börja prata med varandra. Där är vi i dag.

Men det finns ett problem menar han. Många pratar med väldigt få och saknar kontakter i världen.

– Du är din adressbok, men om du bara känner dina grannar är du lost. Du måste göra något för att andra ska förstår att Värmland är något coolt att komma till. Alla geografiska avstånd är borta. Så vem är en korsikansk dvärg i dag?

Karlstad 2.0

Jo, den med flest vänner och följare, för den får också allt fler vänner och följare. Och det är ett måste att skapa kontakter menar han.

– Är ni inte med i leken kommer ni inte att klara er. Så nästa gång ni skickar ett mejl, avsluta med ”Your new ambassader to Värmland, Sweden”. Karlstad 2.0 börjar här och nu.

Artikeltaggar

100 grader KarlstadEkonomiNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.