Ett jämställt Värmland

Publicerad:

En vision som många företag och organisationer i länet vill bidra till är ”Ett jämställt Värmland”. Länsstyrelsen firar sin 200:e anslutna och att årets mål redan är uppnått.

Länsstyrelsen i Värmland står bakom visionen ”Ett jämställt Värmland”. Ett anslutningssystem där stora som små aktörer kan ansluta och utveckla sitt jämställdhetsarbete.

Mats Bergman tar emot gåvor från landshövdingen Kenneth Johansson och Katarina Jakobsson.
Mats Bergman tar emot gåvor från landshövdingen Kenneth Johansson och Katarina Jakobsson. Foto: Lisa Olaison

Utifrån jämställdhetsstrategin för Värmland lyfter de fram och sprider exempel som görs. Visionen startade på hösten 2015. Deras mål i år var att få 200 anslutna till december men det nåddes redan i februari. Den 200 anslutne var Galleri Bergman i Karlstad.

En självklarhet

– När jag startade galleriet hade kvinnor svårt att få ställa ut. Då bestämde jag att det skulle vara minst 50 procent kvinnor som ställde ut på Galleri Bergman. För mig är den en självklarhet att det ska vara jämställt. Jag gör ett statement inom kulturen, säger Mats Bergman.

För länsstyrelsen är jämställdhet är inte bara ett mål i sig utan också ett viktigt verktyg för regional utveckling, tillväxt och länets framtid. De vill att Värmland ska vara ett attraktivt län att bo och verka i. För både kvinnor och män. De som ansluter sig får bland annat ett välkomstpaket med diplom och ett digitalt märke till deras webbplats.

Alla kan bidra

– Alla kan göra något, man behöver inte vara en stor organisation, man behöver inte ha många anställda och man behöver inte ha en jämställdhetsstrateg. Vi har en stor blandning av branscher och en stor geografisk spridning i hela länet. Tröskeln är inte så hög och vi får ringar på vattnet, säger Katarina Jakobsson som är särkilt sakkunnig jämställdhet på Länsstyrelsen i Värmland.

Det är en stor bredd på aktörerna som är ansluta. Samtliga kommuner i Värmland är med och bland annat idrottsföreningar, idéburen sektor och stora och små företag. I slutet av januari lanserades ny jämställdhetsstatistik och målgruppen de speciellt vill nå ut till var ungdomarna.

– Det har gått bättre än vad vi förväntat oss och framtiden ser ljus ut, säger landshövdingen Kenneth Johansson.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare