Hoppa till huvudinnehållet

Unik motorsamling säljs

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se

Ett jättelikt antal motorfordon går under klubban hos Auktionsverket i Karlstad den 4 november. Det är en äldre mans samling av bland annat traktorer, motorcyklar, mopeder och bilar som ska säljas. – Ingen visste omfattningen när vi fick uppdraget, säger Peter Pettersson.

Han är Auktionsverkets i Karlstads ägare och fick för tre veckor sedan ett samtal om att sälja en villa och några bilar, bland annat en Porsche 924 och Porsche 944 i Karlstad.

 • Den här stora samlingen av motorcyklar, mopeder och cyklar ska Auktionsverket i Karlstad snart sälja. Den ägs av en äldre man från Karlstad och de flesta fordonen har bara gått några få mil, berättar Peter Pettersson.
  Den här stora samlingen av motorcyklar, mopeder och cyklar ska Auktionsverket i Karlstad snart sälja. Den ägs av en äldre man från Karlstad och de flesta fordonen har bar… Foto: Mikael Lindblom
 • En Husqvarna Silverpilen och en Royal Enfield hör till guldkornen.
  En Husqvarna Silverpilen och en Royal Enfield hör till guldkornen. Foto: Mikael Lindblom
 • I en skog i Holmedal hittades 16 traktorer, varav 14 är gamla Grållar.
  I en skog i Holmedal hittades 16 traktorer, varav 14 är gamla Grållar. Foto: Peter Pettersson
 • Det krävdes flera stora lastbilar för att kunna transportera alla de 16 traktorerna till Karlstad.
  Det krävdes flera stora lastbilar för att kunna transportera alla de 16 traktorerna till Karlstad. Foto: Peter Pettersson
 • Under många köpte en man från Karlstad på sig mängder med fordon, bland annat 14 Ferguson-traktorer, så kallade Grållar. Nu har Auktionsverket i Karlstads ägare Peter Pettersson fått uppdraget att sälja samlingen.
  Under många köpte en man från Karlstad på sig mängder med fordon, bland annat 14 Ferguson-traktorer, så kallade Grållar. Nu har Auktionsverket i Karlstads ägare Peter Pet… Foto: Mikael Lindblom

Men ganska snart visade sig det handla om så mycket mer.

– Vi hittade några garage och där stod ett 25-tal motorcyklar och mopeder uppställda tillsammans med bland annat flera cyklar, två fyrhjulingar, två snöslungor, flera gräsklippare, utombordsmotorer och en så kallad sandloppa.

– Det visade sig även finnas registreringsbevis på ett antal traktorer och de fann vi på en fastighet i Holmedal mellan Årjäng och Töcksfors. De stod gömda inne i ett skogsområde, berättar Peter Pettersson.

14 gamla Grållar

Där hittade han 16 stycken traktorer, varav 14 av dem är äldre Ferguson, så kallade Grållar, från 1940- och 50-talen. Totalt sett består den äldre mannens samling av cirka 150 föremål som snart ska byta ägare.

– Ingen visste omfattningen när vi fick uppdraget och det har varit enormt mycket jobb med att transportera hit allt det här. Utan all hjälp från Kenneth Wahlström med traktorerna hade det inte gått.

Intresset för fordonen är mycket stort, det gäller bland annat Grållarna och en Husqvarna Silverpil från 1958.

– Jättemånga har hört av sig och vill komma på auktionen och vi avsätter en hel dag, den första, i samband med vår höstkvalitetsauktion för de här fordonen.

– Att sälja en så stor samling som en person har ägt är rätt unikt. Det känns genuint och det finns inga bevakningspriser, så det går att fynda. Då blir det auktion på riktigt. Samtidigt finns det möjlighet att i förväg lägga bud på nätet.

Full kontroll

Den äldre mannen hade trots sin stora samling noggrann koll på vad han ägde.

– Det finns papper på i stort sett allt och de flesta fordonen förutom traktorerna har bara körts några få mil och är i väldigt bra skick. Jag bedömer att allting totalt är värt 500 000–700 000 kronor, säger Peter Pettersson.

De två övriga auktionsdagarna är också fyllda med utrop, bland annat flera stora Lars Lerin-målningar.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.