Hoppa till huvudinnehållet

Utveckla Värmlands näringar!

Publicerad:

Ett NWT-reportage nyligen från näringsministern Mikael Dambergs besök understryker möjligheterna till en ytterligare utveckling för Värmland. Vi måste inse att kultur och turism inte bara är aktiviteter som kan skötas vid sidan om. Professionellt skötta kan de bli viktiga näringar i delar av länet. Se till exempel Lars Lerins Sandgrund och Klässbol och, ännu mer, de övriga intäkter de genererar för service inom hotell och restaurang. Om vi ska lyckas måste vi vara lika servicemedvetna som man är i de områden där man lärt sig leva uteslutande på turism, till exempel Thailand. Ett bemötande, från både enskilda och kommuner, som gör det lätt att vara turist är nyckeln till framgången, oavsett vad man söker, kultur eller natur.

Värmland kan få en ny basnäring som kan bli oerhört viktig, förutsatt att regeringen kan bestämma sig för långsiktiga skatteregler avseende inhemsk, fossilfri bränsletillverkning genom den metod som Värmlandsmetanol har utvecklat, skriver Claes-Henrik Engström.
Värmland kan få en ny basnäring som kan bli oerhört viktig, förutsatt att regeringen kan bestämma sig för långsiktiga skatteregler avseende inhemsk, fossilfri bränsletillverkning genom den metod som Värmlandsmetanol har utvecklat, skriver Claes-Henrik Engström. Foto: ÅSA ENELJUNG/NWT ARKIV

Bara från invandrade holländare och tyskar har vi mycken företagsamhet att lära, och det kräver en ny inställning jämfört med vår bakgrund från basnäringarna. Därför är det utmärkt att näringsministern betonar detta.

Men en basnäring är vad som utvinns från naturen – jord- och skogsbruk, gruvor och fiske – och Värmlands unika läge med skogs- och stål- och verkstadsindustri ger upphov till kvalificerade kluster av världsledande kunnande inom de områdena. Det är industrisysselsättning som kräver mycket kvalificerad arbetskraft och som höjer dess kvalifikationsnivå inom länet. Vi får absolut inte glömma att det är här de tunga insatserna måste sättas in.

Och vad beträffar basnäring: om regeringen äntligen kan bestämma sig för långsiktiga skatteregler för inhemsk, fossilfri bränsletillverkning, genom den metod som Värmlandsmetanol har utvecklat, då har vi en ny basnäring som kan bli oerhört viktig för alla våra skogslän. Konkret handling efterlyses och inte bara vackert, men ospecificerat tal om biobränslen!

Claes-Henrik Engström

Uddeholm

Artikeltaggar

Insändare

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.