Hoppa till huvudinnehållet

Energikonferens i ladan

Publicerad:

På lördag anordnas en energikonferens i Uddeholmsladan där fokus sätts på skogsnäringen och förnybar energi. Det blir såväl föreläsningar som paneldiskussion om hur energifrågan ska lösas på bästa sätt.

Det är en samling organisationer och företag som tillsammans planerar denna dag som ska belysa möjligheterna i svensk skogsnäring och förnybar energi. Det finns en enorm tillväxtpotential i bioekonomi, som man tror kommer att ha ersatt en stor del av den fossila sektorn i framtiden.

  • Stig Sonebrink öppnar upp Uddeholmsladan för en fördjupad diskussion om hur man löser framtidens energiförsörjning på bästa sätt.
    Stig Sonebrink öppnar upp Uddeholmsladan för en fördjupad diskussion om hur man löser framtidens energiförsörjning på bästa sätt. Foto: Peter Nilsson
  • Maria Grahn från Chalmers är moderator under energikonferensen.
    Maria Grahn från Chalmers är moderator under energikonferensen. Foto: Chalmers

På programmet står en lång rad duktiga föreläsare som kommer att ge sin syn på framtiden:

• Göran Wendin är professor i nanoteknik vid Chalmers i Göteborg.

• Karin Eliasson från Hushållningssällskapet är industridoktorand biogas.

• Björn Gillberg, vd och initiativtagare till Wermlandsmetanol AB.

• Kurt Dahlberg från Metacon ska prata om vätgas och bränsleceller.

• Bengt Larsson från Hushållningssällskapet ska prata om ekonomi och solenergi.

Det blir även paneldiskussioner där Maria Grahn, forskare och projektkoordinator vid Energi och miljö på Chalmer, är moderator.Maria är specialist på möjligheter och begräsningar för framtidens transportbränsle. Hon forskar bland annat inom området energisystemanalys med fokus på drivmedel och även Electrofuels; bränslen som produceras från koldioxid och vatten med hjälp av el samt framtida bränslen för sjöfarten och den globala bilparken.

Det är LRF Värmland i samarbete med LRF Älvdals lokalavdelning som med ett gediget program hoppas att kunna berika besökarnas kunskap kring grön energi och att det hjälper till att stärka lusten till att skapa utveckling och nya affärer inom området svensk energi.

En given fråga i sammanhanget är: blir det någon metanolfabrik i Hagfors? Björn Gillberg lär presentera en lägesrapport för projektet och hur han ser på metanolens framtid som en förnybar energikälla, och då inte bara som ersättning för fossila bränslen till fordonsflottan.

Artikeltaggar

Hagfors kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.