Inom hemtjänsten märkte Stini Hermansson Calais att många äldre inte gillade den mat de fick. Nu har hon startat ett eget företag som sköter inköp och matlagning hemma hos de som inte längre orkar fixa allt själva.
Hemma hos Torsten och Margaretha Olsson i Karlstad luktar det mat. I ugnen står biffar och på diskbänken trängs ingredienserna till en laxsallad.
Själva sitter makarna vid köksbordet och tittar på medan veckans måltider blir klara.
– Vi fick hem mat från kommunen innan, men vi tyckte inte att den smakade så bra. Nu får vi allt vi vill ha och vi får prova mycket nytt, säger 93-åriga Margaretha Olsson.
Hjälper äldre
Vid spisen står Stini Hermansson Calais och hackar, skär, mixar och fixar. Efter att ha jobbat länge inom hemtjänsten har hon tagit steget till att bli egen företagare. Genom Herman Anderssons lantmat & livsglädje, som startade 1 juni i år, åker hon ut till äldre över 65 år och ordnar med matlagning och diverse hushållsbestyr.
– Jag märkte att det fanns ett behov. Det är viktigt att maten är god och man ska ha livskvalitet även som äldre. Framför allt är det viktigt att få i sig rätt näring, säger Stini Hermansson Calais.
Att företaget fick namnet Herman Anderssons lantmat & livsglädje beror på att Stini Hermansson Calais farfars far startade den gamla bokhandeln Herman Anderssons. Efter att ha testat olika företagsnamn var det just det som började med Herman Andersson som gick igenom.
– Så jag tänkte att det måste vara en mening med det. I framtiden hoppas jag kunna anställa folk så att matlagningen och städningen blir separata tjänster.
"Vi behöver hjälp"
Hos Torsten och Margaretha Olsson har Stini Hermansson Calais lagat mat sedan ett år tillbaka, även då hon arbetade inom hemtjänsten. Nu anlitar paret den utbildade näringsterapeuten genom den nya firman.
– Stini ser våra behov, köper in maten och rensar det gamla i skåpen. Jag vet knappt hur det ser ut i kylskåpet längre, säger 92-årige Torsten Olsson med ett leende.
– Vi kan inte göra så mycket själva. Min syn är så dålig att jag inte ser spisknapparna. Så vi behöver hjälp, och bättre hjälp kan man inte få. Vi har blivit vänner och hon köper alltid med lite extra, säger Margaretha Olsson.
Parets favoriträtter är kycklinggryta, kåldolmar och kålpudding. Just i dag blir det bland annat biffar med och utan kapris.
– Torsten vill ha med kapris och Margaretha utan, berättar Stini Hermansson Calais.
Få som levererar
Innan makarna kunde anlita Herman Anderssons lantmat & livsglädje frågade de runt bland olika restauranger och kiosker kring möjligheten att få mat levererad.
– Det var väldigt få som kunde göra det, och vi har svårt att ta oss ut för att hämta, säger Torsten Olsson.
Han och frun tror att det är bra om äldre människors barn tar tag i att ordna en bra matlösning till sina föräldrar. Så som deras barn hjälpt dem ordna upp det praktiska för dem.
– Folk i vår ålder är annars väldigt sparsamma, konstaterar Margaretha Olsson.
– Barnen brukar vara i 60-årsåldern och fakturorna skickas oftast till dem. De säger ofta till sina föräldrar att de ska unna sig, säger Stini Hermansson Calais.
13, 13, 13
Utöver matlagningen pratas det och has trevligt. Torsten Olsson brukar berätta om det senaste han hört på P1 för Stini när hon är på besök. För NWT berättar han om hur paret träffades 1950.
– Margaretha låg i sängen. Jag var där och hälsade på för att jag kände hennes syster, säger han.
– Jag hade scharlakansfeber, förklarar Margaretha Olsson.
– Vi träffades 13 januari, förlovade oss 13 juni och gifte oss 13 oktober samma år. Nu firar vi stenåldersjubileum, avslutar Torsten Olsson.