Hoppa till huvudinnehållet

Bussarna har fått sina namn

Publicerad:

(UPPDATERAD) Stadsbussarna i Karlstad är döpta. Dopet skedde vid en ceremoni på torget under lördagen.

– Det känns mer personligt när varje buss har ett namn, sa Peter Kullgren, ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

En efter en rullade de in på torget, Karlstadsbuss nya lineup. Till sorlet av nyfikna åhörarna presenterades de en efter en. Konferencier Johan Östling skötte mellansnacket medan Peter Kullgren fick äran att med dramaturgi dra bort tejpen som avslöjade de nya bussnamnen.

Peter Kullgren (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, drar bort tejp för att avslöja namnet på en av bussarna.
Peter Kullgren (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, drar bort tejp för att avslöja namnet på en av bussarna. Foto: Helena Karlsson

– 600 Karlstadsbor har engagerat sig och det har varit livlig diskussion på sociala medier. Det är häftigt, sa han.

Så hädanefter kommer du kunna åka till Stockfallet med Monica Zetterlund eller kanske ta en tur med Hertig Karl till Sommarro.

– Det här är ett sätt för oss att uppmärksamma personer som gjort bra saker, sa Peter Kullgren.

Da Buzz en av bussarna

Totalt tio fordon presenterades och förutom ovanstående namn döptes bussarna till: Alma Andersson (kvinna som på 1880-talet sådde fröet till vad Karlstadbuss är i dag), Gundega Liede (danslärare), Anders Jacobsson (berömd byggmästare på 1700-talet), Eva-Lisa Holtz (även känd som ”Sola i Karlstad”), Stig Torstensson (folkkär skådespelare), Anna Sandborgh (före detta kommundirektör), Kalle Knepig (En profil från Forshaga som sålde udda varor i mitten av 1900-talet). Sist men inte minst döptes en buss till just – Da Buzz.

– Otroligt roligt. När vi tog namnet Da Buzz var tanken att vi skulle hamna på en buss, skämtade sångerskan Annika Thörnquist.

Alla bussar namnges

Peter Kullgren fick idén om namngivning efter en tripp till Göteborg.

– Jag var där med goda vänner och åt middag när jag såg att alla spårvagnar hade namn. Så det tyckte jag vi skulle testa i Karlstad också, sa han.

De bussar som presenterades under lördagen var bara början. Så småningom kommer alla 62 stadsbussar få ett eget namn.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.