Hoppa till huvudinnehållet

Razas hårtips gör succé på Instagram

Publicerad:

I skolan var hon så blyg att hon stannade hemma när det var redovisning. Nu är hon större än både kungahuset och Mikael Persbrandt tillsammans – på Instagram.

Raza Hawre Abbas, 25 år från Karlstad har på bara ett år fått nära en kvart miljon följare på Instagram för sina skönhetstips. Hon har snart lika många anhängare som kändisbloggaren Blondinbella. På kontot ”beautybyraza” delar hon smarta tips om hur man kan göra snygga håruppsättningar och sminkningar.

  • Raza Hawre Abbas är utbildad hårstylist och delar med sig av sina idéer på Instagram.
    Raza Hawre Abbas är utbildad hårstylist och delar med sig av sina idéer på Instagram. Foto: Anders Hanson
  • Helst ska det dyka upp någonting nytt på Instagramkontot varje dag. Hennes mamma och mostrar hjälper till med att hålla koll på trender och hitta roliga idéer.
    Helst ska det dyka upp någonting nytt på Instagramkontot varje dag. Hennes mamma och mostrar hjälper till med att hålla koll på trender och hitta roliga idéer.

– Jag är fortfarande helt chockad. Bara senaste veckorna har jag fått 30 000 nya följare, säger hon.

Det var när hennes inlägg delades av andra riktigt stora i branschen som det tog fart ordentligt.

Tydliga filmer

En film på Instagram är bara 15 sekunder lång. Det krävs omsorgsfull redigering för att hinna visa avancerade håruppsättningar på den tiden.

– Jag har lärt mig mycket av kommentarer jag fått om vilka moment som måste vara med för att de ska förstå, säger Raza.

Inspelningarna gör hon hemma i vardagsrummet på Kronoparken i Karlstad, i lägenheten som hon delar med sin man och sin femårige son. Hon riggar mobiltelefonen i rätt höjd med stöd av ett värmeljus, ställer upp den nyinköpta ljusskärmen framför bordet och kör i gång.

Nya idéer

Det gäller att ha något nytt att komma med varje dag för att fortsätta vara intressant för följarna.

– Folk gillar att jag gör enkla grejer med saker som man redan har hemma och att jag visar precis hur man gör, säger hon.

Raza Hawre Abbas jobbar för Karlstads kommun på flyktingboendet i Edsvalla och hon har man och en son som också konkurrerar hennes tid.

Än så länge har hon inte tjänat några pengar på sina framgångar men kanske det kan ändra sig när hon snart börjar blogga.

– Men jag kommer aldrig att sluta göra mina enkla grejer, jag vill aldrig göra bara reklam.

Egen inpackning

Ett av hennes tips är att rulla håret på folie och sova till sig lockar.

– Det skadar inte håret som det gör när man värmer, säger Raza och skickar med ett recept på sin favorithårinpackning av sånt man ofta har hemma:

1 matsked honung, 1 matsked olivolja och 1 del kokosolja. Rör ihop och gnid in i håret. Börja i topparna och fortsätt uppåt. vänta en timme och skölj sedan ur. Andelarna är ungefärliga och hur mycket man behöver beror på hur mycket hår man har.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.