Hoppa till huvudinnehållet

Jazzsångerska och dansare belönas med stipendium

Publicerad:
Reporter Mats Dahlberg
Mats Dahlberg
mats.dahlberg@nwt.se

En dansare och en jazzsångerska, Ia Pettersson och Isabella Lundgren, får Karlstads kommuns kulturstipendium.Stipendiet instiftades 1960 till minnet av Gustaf Fröding, det årets hundraåring.Stipendiaterna får 50 000 kronor var.Och pengarna överlämnas den 17 december, när Karlstads kommunfullmäktige sammanträder.

Ia Pettersson är en av danskonstens veteraner i Värmland. För 20 år sedan startade hon med om att starta Dansstudion.

Ia Pettersson, dansaren, tillsammans med sin medstipendiat, den senare på bild eftersom Isabella Lundgren just nu är i Japan.
Ia Pettersson, dansaren, tillsammans med sin medstipendiat, den senare på bild eftersom Isabella Lundgren just nu är i Japan. Foto: Lisa Olaison

Den finns fortfarande kvar, numera i lokaler på Kungsgatan i Karlstad, strax nedanför Domkyrkan.

Verksamhetens syfte har varit - mycket generellt uttryckt - att ge människor ”möjlighet att upptäcka och utöva dansen som konstform”.

Och citatet är hämtat ur stipendiejuryns (egentligen kultur - och fritidsförvaltningen) motivering.

I den motiveringen sägs det också att Ia Pettersson har arbetat ”med stort engagemang och öppet sinne för att prova nya vägar och metoder”.

Intensiv höst

Vad Ia Pettersson ska göra med stipendiepengarna 50 000 kronor? Om detta råder det viss osäkerhet, Ia Pettersson har inte tänkt färdigt om det.

Men, sade hon vid måndagens presskonferens om stipendiet, det kanske blir någon utlandsresa för att studera hur man på andra platser har utvecklat dansen som kommunikation.

Utlandsresa, ja, den andra stipendiaten fick beskedet under en vistelse på andra sidan jordklotet.

Isabella Lundgren, jazzsångerskan, befinner sig just nu i Japan. Kunde därför inte närvara under måndagens pressträff i Karlstad.

Men berättade under ett samtal via Skype att: ”Hösten har varit mycket intensiv”.

– Man får vara glad så länge det varar, tillade Isabella Lundgren, ”ung och lovande jazzsångerska med en unik röst som räknas till en av jazz-Sveriges starkaste vokalister”, allt enligt stipendieutdelarna.

Utomlands

Isabella Lundgren, som i februari i år, på P2:s Jazzkatten-gala, utsågs till ”Årets artist” är i full färd med att göra karriär utomlands.

Att hon nu är i Japan kan tyckas lite udda, men det är det inte alls: I Japan gillar man svensk jazz, i synnerhet svenska jazzsångerskor.

Eftertraktade samlarobjekt bland Japans jazzfans: Vinylskivor med Monica Zetterlund!

Oskriven regel

Karlstads kommuns kulturstipendium till Gustaf Frödings minne började delas ut för 55 år sedan, det år när man firade Frödings hundraårsdag.

Den förste att få stipendiet var författaren Tage Aurell, den andre bildhuggaren Arvid Knöppel.

Därefter följde ytterligare två konstnärer, Lars Sjögren och Janne Lundgren, och året därpå, 1964, stipendiebelönades trubaduren och kompositören Gunnar Turesson.

Vissa år har fyra, ibland fem personer fått dela på det årligen utdelade stipendiet. Och sedan lång tid är detta en oskriven regel, att ingen enstaka person ska få stipendiet.

Artikeltaggar

Nöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.