Hoppa till huvudinnehållet

Så lever de – fem år efter nystarten

Publicerad:

Det är lätt att börja med nya rutiner, men svårare att hålla i och göra dem till en naturlig del av livet. För drygt fyra år sedan lät vi två otränade personer testa nya vanor tillsammans med personliga tränare. De gjorde snabba resultat under den tid vi följde dem, men vad har hänt sedan dess?

Vi träffar Therese Boström och Patrik Granath på gymmet. Det var här de började hänga mer och mer under det halvår de skulle försöka hitta ett nyttigare liv våren 2011. Min tanke är att någon av dem kanske fortfarande tränar, men jag befarar att de båda fallit in i gamla vanor där de ger efter för svepskäl och undviker motion.

 • Xtra januari 2011.
  Xtra januari 2011. Foto: Lisa Olaison
 • Patrik Granath.
  Patrik Granath. Foto: Lisa Olaison
 • Therese Boström.
  Therese Boström. Foto: Lisa Olaison
 • Varken Therese eller Patrik använder personlig tränare längre. Men Therese gör ibland år intensiva perioder med "bootcamp" för att få ny energi.
  Varken Therese eller Patrik använder personlig tränare längre. Men Therese gör ibland år intensiva perioder med "bootcamp" för att få ny energi. Foto: Lisa Olaison

– Jag är här tre-fyra gånger i veckan, säger Therese glatt.

– Ja, jag gör också tre pass varje vecka, men jag kör på gymmet som finns på jobbet istället, säger Patrik.

Ett halvår med PT

Om vi backar bandet nästan fem år hade Therese precis kommit tillbaka efter en knäoperation och ville hitta sätt att röra på sig utan att det tog tid från familjen. Patrik å sin sida hade fastnat i tv-soffan och ville bli motiverad till motion. De parades ihop med varsin personlig tränare som under sex månader lärde dem mer om kost och träning. Och resultaten kom snabbt, till sommaren var förbättringarna tydliga. Alla tester blev bättre. Men sen då? Hur gör man för att fortsätta och inte gå tillbaka till de gamla hjulspåren?

– Jag har aldrig haft något längre uppehåll med träningen efter det. På somrarna blir det lite mindre, men sen kommer jag igång igen när jag börjar jobba. Jag tror att det handlar om att jag har personer att träna med, vi är ett gäng på jobbet som drar iväg till gymmet på lunchen, säger Patrik.

– Och vår tid med våra PT:s var tillräckligt lång för att rutinerna verkligen skulle sätta sig. Det blev inte bara en kort insats och sen tillbaka som det var tidigare. Jag har hittat tider då jag kan träna, och det känns fel när jag inte rör på mig nu, säger Therese.

Tränar socialt

Båda två har gjort motionen till en social grej också. Therese har lärt känna ett gäng på gymmet som hon nu träffar på passen, och Patrik ser träningstiden som en möjlighet att umgås med kollegor utanför jobbmiljön.

– Sen verkar vi båda hittat en nivå som passar oss. Jag gillar att äta och dricka gott, och om jag rör på mig kan jag unna mig det också. Och om jag missar en träningsdag får jag inte dåligt samvete för det, jag är väldigt avslappnad till det hela, säger Patrik.

Den nya livsstilen har hållit i snart fem år. Och ingen av dem tror att de kommer sluta i framtiden.

– Jag kan inte se att jag skulle lägga av med träningen. Den är en del av livet nu. Och jag vet att jag skulle må mycket sämre om jag slutade, säger Therese.

Artikeltaggar

MeraXtra

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.