"Läsning spelar roll för den världsbild man har"

Publicerad:

Genom att öka läslusten och inspirera till läsning hoppas Region Värmland att projektet Värmland läser ska bidra till bättre läsförståelse och att hålla Värmlands starka berättartradition vid liv. Som en del i att inspirera framförallt unga till mer läsning har Region Värmland utsett läsambassadörer.

– Det är en utmaning att få hela Värmland att läsa. Genom att koppla ihop så många aktörer som möjligt och jobba brett hoppas vi kunna inspirera fler. Läsambassadörer är ett sätt att arbeta på. Vi tror mycket på vikten av förebilder - och att ha läsambassadörer som når fram till flera olika målgrupper, säger Louise Alvarsson, projektledare för Värmland läser.

  • Louise Alvarsson, projektledare Värmland läser
    Louise Alvarsson, projektledare Värmland läser
  • Stefan Holm, Emelie Hebbe, Isamael Atari, Karolina Nolin och Dekan Izat, är de fem läsambassadörer som ska vara med och bidra till ökad läslust under hösten. I Xtra delar de med sig av några inspirerande boktips.
    Stefan Holm, Emelie Hebbe, Isamael Atari, Karolina Nolin och Dekan Izat, är de fem läsambassadörer som ska vara med och bidra till ökad läslust under hösten. I Xtra delar… Foto: Helena Karlsson

Läsambassadörerna är Stefan Holm, tidigare elitidrottare nu kommunikatör, Karolina Nolin, konstnär och lärare, Ismael Ataria, poet och föreläsare, Emelie Hebbe, sångerska och lärare, samt Dekan Izat, musiker och föreläsare.

Uppdraget är fritt utformat, varje ambassadör väljer själv hur hen vill arbeta.

– Det viktiga är att ambassadörerna själva känner sig trygga i sin roll som förebild och att de kan hjälpa till att sprida intresset för läsning och visa att det finns många vägar in i litteraturen. Läsambassadörernas uppdrag avslutas på värmländsk bokmässa den 27 -28 november med en paneldiskussion.

Brinner för läsning

Dekan Izat brinner för läsning och för att fler ska få upp ögonen för litteratur.

– Under mina föreläsningar trycker jag alltid på hur viktigt det har varit för mig med utbildning, att lära sig mer och att kunna läsa sig till olika saker spelar stor roll för den världsbild man har.

Tillsammans med Ismael Ataria planerar Dekan en föreläsning och workshop för ungdomar.

– Vi vill visa att läsning kan handla om allt från poesi till låttexter och ska bland annat lyfta fram våra egna inspirationskällor. Läsning är ett sätt att söka kunskap och att får spännande upplevelser.

Förutom läsambassadörernas arbete planeras även Värmlands största bokcirkel den 27 november på Karlstad CCC. Lars Anderssons De våra. En kriminalistisk roman och Ninni Schulmans Flickan med snö i håret kommer att diskuteras. På plats finns även författarna.

Delta på lika villkor

– Tanken är att vem som helst kan läsa boken och komma på en afterwork med bokcirkel på CCC, vi delar in deltagarna i grupper och hoppas på spännande diskussioner, säger Louise Alvarsson.

Slutligen, varför är läsning så viktigt?

– I slutänden handlar det om demokrati. Vi möter texter varje dag och förmågan att ta till sig informationen påverkar förmågan att påverka samhället. Ökad läsförståelse leder till att fler kan delta på lika villkor i samhällsdebatten, säger Louise Alvarsson.

Artikeltaggar

MeraXtra

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare