Hoppa till huvudinnehållet

Karin syr djur till världens barn

Publicerad:

I drygt 20 år har Karin Johansson sytt mjukisdjur till förmån för världens barn. Till en början som aktiv i Rädda Barnen, men med åren har engagemang växt och med den även projekten hon valt att stödja. För de outtröttliga timmarna vid symaskinen belönas Karin nu med en Xtra-tårta.

– De första djuren delades ut genom Rädda Barnen i leksakskassar till de flyktingbarn som kom till Karlstad på 90-talet. Och nu syr jag för flyktingar igen. Det är en liten gest som betyder mycket för de allra minsta. Jag vill att de ska känna att det finns en framtid för dem här, säger Karin.

 • "När barnen är glada blir också jag glad" säger Karin Johansson som i dryga 20 år har sytt kramdjur till förmån för världens barn.
  "När barnen är glada blir också jag glad" säger Karin Johansson som i dryga 20 år har sytt kramdjur till förmån för världens barn. Foto: Elma Pasalic Östborg
 • Karins symaskin står alltid framme, redo att användas.
  Karins symaskin står alltid framme, redo att användas. Foto: Elma Pasalic Östborg
 • "Dinosaurierna har följt mig enda sen den första Jurassic Park-filmen visades på bio" säger Karin.
  "Dinosaurierna har följt mig enda sen den första Jurassic Park-filmen visades på bio" säger Karin. Foto: Elma Pasalic Östborg
 • I den stora samlingen finns nallar, sjöhästar, mjuka bollar och dinosaurier. Helené Grell och Karin Johansson jobbar sedan många år tillbaka tillsammans med välgörenhet.
  I den stora samlingen finns nallar, sjöhästar, mjuka bollar och dinosaurier. Helené Grell och Karin Johansson jobbar sedan många år tillbaka tillsammans med välgören… Foto: Elma Pasalic Östborg

Hon nominerades till Xtra-tårtan av Helené Grell, en gammal vän och allierad när det kommer till arbete för barnens bästa. Tillsammans har de båda varit aktiva i styrelsen för Rädda barnen och på senare år också samarbetet kring det Nepal-projekt som Helené är engagerad i sedan en tid tillbaka.

En stor lycka

Karin har sytt nallar och dinosaurier som har fått åka den långa turen till de barnhem som omfattas av Operation Nepal.

– Alla som får ett av Karins mjukdjur blir alltid så glada och rörda. Det som betyder mest är att någon bryr sig om dem, och tänker på dem i en hel annan del av världen. Det är en stor lycka för de barn vi möter att få ha en sak som är bara deras egen, berättar Helené.

I den stora samlingen av mjukisar som väntar på avfärd mot nya äventyr finns en uppsjö av djur i flera olika färger och former. En stor del av de tyger som Karin syr av har hon fått av vänner och bekanta.

Har alltid sytt

Annat har hon köpt på eget bevåg och mönster återanvänder hon gärna. Symaskinen står alltid framme och under de mest aktiva perioderna tillverkar Karin tre kramdjur per kväll.

– Jag har alltid sytt, sen jag var barn. Det är ett roligt tidsfördriv som dessutom gör nytta. Och det gör mig glad. Jag kan helt enkelt inte sluta, säger hon och skrattar.

Artikeltaggar

MeraXtra

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.