Så ska Sirisjön bli kvitt algerna

Publicerad:

De senaste åren har giftiga blågröna alger blommat i Sirsjön utanför Torsby. I ett första steg för att minska problemen måste nio fastighetsägare kring sjön nu byta ut sina avlopp.

Den fina badplatsen vid Sirsjön nyttjas flitigt sommartid. Men eftersom Sirsjön som enda sjö i Torsby kommun har upprepade problem med giftig algblomning är badandet inte riskfritt.

Giftalger. Den populära badsjön Sirsjön utanför Torsby har de senaste åren drabbats av kraftig algblomning. Nu måste nio fastighetsägare kring sjön åtgärda sina avlopp för att motverka plågan.
Giftalger. Den populära badsjön Sirsjön utanför Torsby har de senaste åren drabbats av kraftig algblomning. Nu måste nio fastighetsägare kring sjön åtgärda sina avlopp för att motverka plågan. Foto: Aron Eriksson

– Om man får i sig av vattnet kan det ge magbesvär, hundar kan till och med avlida eftersom de gärna dricker sjövatten och slickar pälsen torr, säger Nils G Söderqvist, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Torsby kommun.

Förståelse

Torsby kommun har med statligt stöd genomfört två undersökningar av vattenmiljön i Sirsjön, vilka visat tecken på övergödning. Det har lett till en undersökning av avloppsanläggningarna vid 28 fastigheter intill sjön. Vid nio av fastigheterna måste avloppen nu åtgärdas.

– Vi har informerat alla fastighetsägare och det finns en förståelse för att man måste göra något för sjön, säger Söderqvist.

Dyr investering

De fastighetsägare som berörs måste åtgärda sina avlopp senast 1 juni 2017. Eftersom det ställs krav om fosforreducering kan fastighetsägarna räkna med en kostnad på uppskattningsvis 100–150 000 kronor.

– Vi arbetar också med ett policydokument för gödslingen vid jordbruken runt Sirsjön, säger Nils G Söderqvist.

Långsiktigt arbete

Vilken effekt åtgärderna kommer att ha återstår att se. På Sirsjöns botten ligger slam från årtionden av dålig avloppshantering.

– Det här är ett första steg, att stoppa tillförseln av nytt slam. Om fem–tio år vet vi kanske vilken effekt det gett. Det kan krävas fler åtgärder, men det gäller att hitta rätt typ av insatser. Att exempelvis suga upp slam från botten är väldigt dyrt och det är svårt att få ett bra resultat eftersom man då också rör upp slam i vattnet.

Artikeltaggar

NyheterTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare