På vandring genom natur och kultur

Publicerad:

I skogarna kring Värmskog gömmer sig en dold pärla, en upplevelseled med något för alla. Här finns vandring, spännande växter och, inte minst, en hel del sällsynta fjärilar. – Med en fikakorg och trevligt sällskap blir turerna något att minnas länge, säger Åke Hanson, guide, förre detta naturvårdsassistent och distriktschef på Skogsstyrelsen.

Den omtyckta slingan börjar redan vid kyrkan i Värmskog. Härifrån följer nästan nio kilometer naturstig, över Klevbackarna, förbi Lars Magnus Ericssons minnesgård och telefonmuseum, vidare till Vegerbols gruvområde med flera gruvschakt. Här bröts silvermalm under 1800-talet och de gamla gruvvägarna har efter det använts för skogstransporter.

 • "Silverleden är ett sätt för oss att få hit turister och säkra vår överlevnad" säger Åke Hanson. För utflyktssugna värmlänningar finns här fin vandring med flera sällsynta växt- och djurarter.
  "Silverleden är ett sätt för oss att få hit turister och säkra vår överlevnad" säger Åke Hanson. För utflyktssugna värmlänningar finns här fin vandring med… Foto: Elma Pasalic Östborg
 • Emil Nilssons fjärilsskyltar är omtyckta och uppskattade inslag längs Silverleden.
  Emil Nilssons fjärilsskyltar är omtyckta och uppskattade inslag längs Silverleden. Foto: Elma Pasalic Östborg
 • Efter en regntung vår och försommar är bra skor en viktig del av upplevelsen. Kalla och blöta fötter gör ingen glad, menar Åke.
  Efter en regntung vår och försommar är bra skor en viktig del av upplevelsen. Kalla och blöta fötter gör ingen glad, menar Åke. Foto: Elma Pasalic Östborg
 • Efter en stunds vandring genom skogen kommer fram till Vegerbols gamla gruvområde. Här kan man fika och passa på att skriva i gästboken.
  Efter en stunds vandring genom skogen kommer fram till Vegerbols gamla gruvområde. Här kan man fika och passa på att skriva i gästboken. Foto: Elma Pasalic Östborg
 • Karsbols skolhusförening är ansvariga för Silverleden. Tillsamman med några fler engagerade bybor brukar Åke regelbundet rensa och se efter så att slinga är omskött.
  Karsbols skolhusförening är ansvariga för Silverleden. Tillsamman med några fler engagerade bybor brukar Åke regelbundet rensa och se efter så att slinga är omskött. Foto: Elma Pasalic Östborg
 • Vid sidan av ung, grön skog, står den gamla. Här finns träd som är närmare hundra år gamla.
  Vid sidan av ung, grön skog, står den gamla. Här finns träd som är närmare hundra år gamla. Foto: Elma Pasalic Östborg
 • "Det är svårt att svara på när leden är som vackrast. Alla årstider har sin charm" säger Åke Hanson. Han har jobbat i skogen så länge han kan minnas. Och fortfarande i dag, som pigg 75-åring, spenderar han gärna tid här bland blommor grönska.
  "Det är svårt att svara på när leden är som vackrast. Alla årstider har sin charm" säger Åke Hanson. Han har jobbat i skogen så länge han kan minnas. Och f… Foto: Elma Pasalic Östborg

Efter gruvan är Karsbol nästa stopp och vid den gamla skolan är det dags att rasta. När kaffet är uppdrucket och smörgåsen uppäten är det bara slutspurten kvar, förbi åkrarna vid Karlslund, ett par-tre kilometer längs kulturvägen som också leder dig tillbaka till målet, Silverledens början.

– Det bästa är att man inte behöver gå hela rundan om man inte vill, man kan anpassa turen efter lust och sällskap. Framkomligheten är god och terrängen lätt, så även de som kanske inte orkar gå så långt har en möjlighet att uppleva fin natur, säger Åke.

Lockar nya turister

Medlemmar i Karsbols skolhusförening och Grums kommun ansvarar för ledens underhåll.

I 15 år, tre gånger per säsong, har ett troget gäng ”gubbar” gått slingan med röjsåg, röjknivar och gräsröjare.

Många vandrare hittar tillbaka till Värmskog år efter år, medan andra har sökt sig hit för första gången.

– Det känns bra att kunna bevara de gamla vägarna som var körbara in på 40-talet. Silverleden gör området levande, det betyder mycket för bygden och det måste vi vara rädda om, säger Åke.

Utöver den vanliga skötseln förekommer det ibland även andra, lite roligare initiativ. Som Emil Nilssons fjärilsskyltar. Emil är biolog och hans föräldrar har en sommarstuga i byn. Efter otaliga promenader längs naturstigen upptäckte han ovanliga fjärilsarter och började kartlägga dem. Resultatet blev informationsskyltar med syfte att upplysa nyfikna vandrare.

– Vi är glada över Emils intresse och vilja att göra något för bygden. Det känns väldigt bra. Och varje gång jag själv går här lär jag mig något nytt, säger Åke.

Allt har sin charm

Årets vår och försommar har varit blöt, så täta skor kan vara bra att ha om man ska ut på en tur. Annars är det inte mycket som behövs för en fulländad upplevelse. Naturen är bedövande vacker, med flera intressanta biotoper. Blommor finns det också gott om, likaså gammal och ny skog.

– Det är fint att se hur landskapet förändras, både över tid men också över året. Försommaren är helt klart vackrast, men även höst och vinter har sin charm. När snön kommer är det även roligt att åka skidor på här, men då får man spåra själv, säger Åke och skrattar.

Artikeltaggar

MeraXtra

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare