Hoppa till huvudinnehållet

"Vi med diagnos är också människor"

Publicerad:

Joanna Halvardsson föreläser för fulla salonger. Men vägen dit har inte varit enkel. När hon gick på högstadiet fick Joanna diagnosen Aspergers. Lättnaden var stor, samtidig påbörjades en ny process att hitta sig själv. Nu gör hon allt för att hjälpa andra i samma situation.

Diagnosen hjälpte Joanna att förstå varför hon fungerar som hon gör. Den underlättade även för omgivningen och blev på många sätt ett ömsesidigt stöd för både skolan och vuxenvärlden som nu fick verktyg för att kunna hjälpa på ett helt annat sätt än tidigare.

Joanna Halvarsson är en av årets semesterpratare på P4 Värmland. Den 27 juli berättar hon mer om hur det är att leva med Aspergers syndrom. Övriga semesterpratare är: Ninni Schulman den 15 juni, Bengt Sjöberg den 22 juni, Maria Westerberg den 29 juni, Yngve Segerström den 6 juli, Soheila Fors den 13 juli, Johannes Klenell den 20 juli och Rania Shemon-Olsson den 3 augusti.
Joanna Halvarsson är en av årets semesterpratare på P4 Värmland. Den 27 juli berättar hon mer om hur det är att leva med Aspergers syndrom. Övriga semesterpratare är: Ninni Schulman den 15 juni, Bengt Sjöberg den 22 juni, Maria Westerberg den 29 juni, Yngve Segerström den 6 juli, Soheila Fors den 13 juli, Johannes Klenell den 20 juli och Rania Shemon-Olsson den 3 augusti. Foto: Lisa Olaison

– Jag har alltid uppfattats som en tyst och snäll tjej. När jag gick på högstadiet blev jag utanför och mobbad. Det gjorde att jag blev djupt deprimerad och funderade på att ta mitt liv. Jag försökte ta livet av mig också. När jag fick diagnosen kändes det skönt på något sätt. Jag hade anat det ett tag, säger Joanna.

Försökte ta sitt liv

Skoltiden fortsatte dock som kaosartad. Strax efter att hon slutat gymnasiet gjorde Joanna ett sjunde självmordsförsök. I ambulansen på väg till sjukhuset tänkte hon ”det är verkligen inte meningen att jag ska dö, jag ska leva”. När hon bestämt sig för att fortsätta leva kan hon också komma till ro med sin personlighet.

I samma veva började Joanna på A-kursen på Molkoms folkhögskola, en utbildning speciellt inriktad för personer med Aspergers syndrom. Därefter gick hon vidare till journalistutbildningen på samma skola.

– Under tiden i Molkom lärde jag mig hantera min diagnos och se fördelarna. Det här är en del av mig, och i dag har jag lättare att se det som är bra än det som är dåligt. Aspergers är ingen sjukdom man ska bota, det är en diagnos man ska lära sig leva med och ta vara på.

Revansch

I dag är Joanna för många känd som en uppskattad föreläsare. Hon drar fulla hus runt om i Värmland, men också i övriga landet. En föreläsning har en särskild plats i hennes hjärta. När hon fick tala inför en fullsatt Hagfors kyrka.

– På många sätt var det en revansch för mig, att alla var där för att lyssna på Joanna som annars bara var tyst och utanför. Men att jag pratar så öppet om min diagnos handlar egentligen inte alls om mig. Jag berättar för att hjälpa andra. Kanske fanns det någon 14-årig i kyrkan som nu mår så som jag gjorde då. Kanske kan min berättelse hjälpa den personen. Det är det som driver mig, säger hon.

Vill öka förståelsen

Målet är ett försöka vända debatten om psykiska diagnoser. Att få människor att förstå att det inte handlar om sjukdomar, och öka förståelsen.

– För mig är det viktigt med tydlighet. Om någon säger vi ses vid McDonalds, vad betyder det? Hur många sms får jag skicka utan att vara för påträngande? Nu när jag vet hur jag fungerar kan jag vara ärlig och tydlig direkt när jag lär känna nytt folk. Det gör att samspelet mellan oss funkar mycket bättre, berättar Joanna.

– Vi med diagnos är också människor. Och våra diagnoser kan mycket väl vara en styrka. Det borde hela samhället bli bättre på att förstå.

Artikeltaggar

MeraXtra

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.