Livet som astmatiker – "Ett konstant vakande"

Publicerad:

Ett handslag med en förkyld kan leda till två veckor i soffan.I alla fall om man lever med astma.

– Det är ett konstant vakande över vad andra gör, säger 19-åriga Olivia Tegman.

  • Olivia Tegman visar de mediciner hon använder. Vissa av dem tar hon i förväg för att undvika större astmaanfall.
    Olivia Tegman visar de mediciner hon använder. Vissa av dem tar hon i förväg för att undvika större astmaanfall. Foto: Mikael Lindblom
  • Busskurer är en plats som kan vara jobbiga för astmatiker. Särskilt om det står rökare under taket. "Om rökare står vid en entré och jag ska in, så kan jag i alla fall hålla andan i tre sekunder", säger Olivia Tegman.
    Busskurer är en plats som kan vara jobbiga för astmatiker. Särskilt om det står rökare under taket. "Om rökare står vid en entré och jag ska in, så kan jag i alla fa… Foto: Mikael Lindblom

Hon har haft astma i så gott som hela livet. Hon fick diagnosen när hon var 18 månader.

– Men jag försöker göra så mycket jag kan och vill, säger hon.

Faror överallt

Men överallt finns små faror som kan leda till ett astmaanfall.

Parfymerade medresenärer på bussen. Fikagäster som precis har rökt.

Även andras sjukdomar kan ställa till det.

– Om jag träffar någon som är förkyld kan det leda till att jag blir hemma i två veckor och får ta jättemycket medicin, säger Olivia Tegman.

Hon säger då att det är bättre om förkylda stannar hemma från jobbet eller skolan en dag extra.

Vännerna förstår

Och just skolan är en miljö som kan upplevas som problematisk för de som lider av astma. Med parfymer, ostädade lokaler och i värsta fall mögel.

– Lärare förstår att det är en sjukdom, men de förstår inte hur jobbigt det kan vara i perioder. När jag mår som sämst kan jag inte jobba, säger Olivia.

Hur är det med andra elever, förstår de?

– När jag förklarar för mina vänner hur dålig jag blir så förstår de direkt och kan stanna hemma en dag, men när jag var mindre så var det andras föräldrar som skulle förstå, det var svårare.

Akutmedicin

Hjärtklappning. Koncentrationssvårigheter på grund av medicin. Humörsvängningar.

Det är några av biverkningarna av medicinerna för astmatiker. Och mediciner är ett måste.

– De här tar jag på morgonen, säger hon och visar tabletter och en inhalator.

Med sig har hon alltid kortisontabletter och en särskild inhalator.

– Det är en akutmedicin som går direkt ner i lungorna. Den tar jag när jag är dålig och då tar jag den under en längre tid.

Hur är det att leva med astma?

– Jag har alltid haft det och kommer att ha det hela livet, men när jag var yngre hoppades jag att den skulle växa bort, säger Olivia Tegman, som är ordförande i unga allergiker Karlstad.

”Visa hänsyn”

Men de flesta dagarna är ändå bra dagar för Olivia och de flesta astmatiker. Men det finns ändå saker som man kan tänka på för att förenkla för personer som lider av astma.

– Visa hänsyn. Hälsa inte på hos andra om du är förkyld, använd inte parfym, enkla saker, säger Anki Hörnlund, ordförande i Astma- och allergiföreningen i Karlstad samt mamma till Olivia.

– Och de som lider av astma ska lära sig att lyssna på sin kropp, för sjukdomen är individuell.

Fler fall av barnastma

I dag, tisdag, är det den internationella astmadagen. Runt 800 000 svenskar lever med sjukdomen och under det senaste decenniet så har fallen av barnastma ökat.

– Om det beror på att fler barn har astma, eller om läkare blir bättre på att diagnostisera vet man inte, säger Anki Hörnlund.

I Karlstad kommer Astma- och allergiföreningen att finnas vid Centralsjukhusets entré 09.30–16.00. I dag kommer man främst att rikta blicken mot rinitastma.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare