Hoppa till huvudinnehållet

Ingen moské med böneutrop

Publicerad:

Beslutet att ge Islamiska kulturföreningen möjlighet att bygga en samlingslokal på Rud väcker debatt. Viceordföranden Rauf Ahmadi ger därför tydliga besked om utformningen.– Det är inte frågan om en moské med minareter och böneutrop. Vi ska bara bygga en vanlig lokal där vi kan samlas.

NWT berättade i onsdags att Karlstads kommun erbjudit Islamiska kulturföreningen att uppföra en samlingslokal där Rudsrondellen tidigare låg alldeles norr om Nobelgymnasiet.

"Det är inte frågan om en moské med minareter och böneutrop. Vi ska bara bygga en vanlig lokal där vi kan samlas", säger viceordföranden Rauf Ahmadi.
"Det är inte frågan om en moské med minareter och böneutrop. Vi ska bara bygga en vanlig lokal där vi kan samlas", säger viceordföranden Rauf Ahmadi. Foto: Christer Wik

Samma dag klubbade stadsbyggnadsnämnden beslutet att göra om detaljplanen för tomten från bostadsändamål till en plats för en samlingslokal. Det ger Islamiska kulturföreningen möjligheten att äntligen bygga sin mötesplats.

Men nyheten har skapat frågor bland allmänheten om den planerade byggnaden eftersom det har talats om en moské. Därför vill Rauf Ahmadi vara väldigt tydlig på den punkten.

– Det är inte frågan om en moské med minareter och böneutrop. Vi ska bara bygga en vanlig lokal på cirka 500 kvadratmeter där vi kan samlas. Det är inte lokalen som avgör vilka vi är.

”Är okunskap”

– Tyvärr tyder reaktionerna på okunskap och rädsla. Vår förening har funnits i 23 år i Karlstad och vi har alltid hållit till i vanliga lokaler och aldrig stört någon. Samtidigt har vi religionsfrihet i Sverige.

Förhoppningen är att påbörja bygget i slutet av 2016.

– Detta ska bli en mötesplats för alla dit alla människor är välkomna och det är vi själva som finansierar byggnaden.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.