Hoppa till huvudinnehållet

Vansbrosimningen viktig för bygden

Publicerad:

Vansbrosimningen fortsätter att locka stora skaror. Tusentals simmare befann sig i Vansbro under den 63:e upplagan.

– Det har varit fantastiska dagar med många människor både i vattnet och på land, säger Vansbrosimningens generalsekreterare Jan Palander.

  • Under dagen vallfärdade deltagare och publik till starten där 400 personer startade åt gången med en kvarts mellanrum.
    Under dagen vallfärdade deltagare och publik till starten där 400 personer startade åt gången med en kvarts mellanrum. Foto: Spännar Mats Eriksson
  • Den 63:e upplagan av Vansbrosimningen avgjordes i strålande väder. Nästan 9000 personer deltog i söndagens tävling.
    Den 63:e upplagan av Vansbrosimningen avgjordes i strålande väder. Nästan 9000 personer deltog i söndagens tävling. Foto: Spännar Mats Eriksson

Vädret var bra under hela veckan.

Vansbrosimningen är otroligt viktig för föreningslivet i Vansbro. För många av de 27 föreningar som hjälper till innebär tävlingarna att man slipper sälja till exempel lotter.

– Det här är ju jätteviktigt för oss. Den här veckan finansierar nästan hela verksamheten för en del föreningar, berättar Susanne Forsberg från Vansbro Konståkningsklubb som delar ut medaljer till alla simmare vid målområdet.

Arrangörerna räknar med att ungefär 30 000 människor kommer till Vansbro under tävlingsdagarna. Det är en anmärkningsvärd siffra då hela Vansbro kommun har knappt 7000 invånare. Under söndagens tävling simmade totalt nästan 9000 människor i älven.

Men hur kommer det sig att så många betalar för att simma tre kilometer i kallt vatten?

– Det är en trend. Klassikertrenden kallar jag den för, säger Palander.

Det har blivit väldigt populärt att göra en Svensk Klassiker, där Vansbrosimningen ingår, vilket naturligtvis gynnat Vansbrosimningen.

Simmat 21 gånger

Lars Carlsson, 45, från Vallentuna simmade Vansbrosimningen för 21:a gången. I år gjorde han det på 53:35, en tid som han är nöjd med. För honom är Vansbrosimningen ett bra mål som motiverar honom att träna under året. En annan anledning till att han kommer tillbaka är att tävlingen är så väl arrangerad.

– Det är ett bra och rejält genomfört arrangemang, och så gör de små förbättringar för varje år, säger Carlsson.

Resultat

Årets herrtävling vanns av Anton Björck-Teuscher, Karlstads Simsällskap, på tiden 30:07.4. Av damerna var Mathilde Riis Soerensen, Esbjerg Svømmeklub, på 31:45.2.

För fullständiga resultat, se www.vansbrosimningen.se.

Artikeltaggar

NyheterSportVästerdalarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.