Hoppa till huvudinnehållet

Spelet om Hotell John är igång

Publicerad:

Två parter konkurrerar om att få köpa Hotell John. Den ena är Seeman Abou Samra, den andra är Filipstads kommun. Risken finns att de möts – i rätten.

På måndag klockan 12.00 går tidsfristen ut som konkursförvaltaren Peter Bergenlind satt upp.

  • Hotell John ska säljas av konkursförvaltaren. Kommunstyrelsen har gett kommunchefen och kommunalrådet mandat att förhandla om saken – men kommunen är inte enda intressenten.
    Hotell John ska säljas av konkursförvaltaren. Kommunstyrelsen har gett kommunchefen och kommunalrådet mandat att förhandla om saken – men kommunen är inte enda intressent… Foto: Lena Richardson
  • Seeman Abou Samra har inte gett upp hoppet om att få köpa Hotell John och han är kritisk mot att kommunen gått in i affären.
    Seeman Abou Samra har inte gett upp hoppet om att få köpa Hotell John och han är kritisk mot att kommunen gått in i affären. Foto: Lena Richardson

Då – senast – ska intressenterna ha lämnat in sina anbud, skriftligt, och den som lämnat det högsta budet kommer att få köpa.

– Jag har inget att säga i nuläget annat än att det finns två intressenter och att sista dag att lämna bud är på måndag, säger advokat Peter Bergenlind, som är konkursförvaltare.

Från kommunens sida har man lagt locket på.

Vid kommunstyrelsens sammanträde i onsdags fanns ett extraärende, ett fastighetsärende som blev belagt med sekretess.

– Det som står i beslutet är att jag tillsammans med Per Gruvberger fått mandat att förhandla i ett fastighetsärende, säger kommunchefen Claes Hultgren.

– Jag vill inte kommentera i det här läget eftersom ärendet blev sekretessbelagt, säger kommunalrådet Per Gruvberger.

Bror till förra ägaren

Den andre spekulanten är däremot beredd att tala och han är kritisk till att kommunen gett sig in i budgivningen.

Seeman Abou Samra trodde att det var så gott som klart att han skulle få köpa Hotell John. Han säger att han till och med var på väg till banken för att ordna en överföring av köpesumman när han fick beskedet av konkursförvaltaren: kommunen har lagt ett bud – ett högre.

– Varför ska kommunen gå emot mig? säger han.

Svaret ger han själv. Han är bror till Hotell Johns tidigare ägare som kommunen vill ha bort från stället för att få en omstart.

Brorsan ska bort

Men brodern kommer inte att vara med om Seeman får köpa, hävdar han.

– Han ska bort härifrån – allvarligt: han är bränd här. Han kommer alltid att vara min lillebror och jag älskar honom, men han får klara sig själv: vi ska inte ha affärer ihop. Deras syfte är att han ska bort och han ska bort, det ligger i mitt intresse också. Vill de att jag ska skriva på ett papper på det, så gör jag det. Jag kan skriva på ett papper om att han inte får komma närmare hotellet än 500 meter om de vill! säger Seeman.

Han visar papper på sin ekonomi, har fått ihop pengarna som behövs för ett köp och har erfarenhet att luta sig emot från branschen – ska han bli diskad för att han har fel bror, resonerar han.

– Och vilken entreprenör kan fylla de meriterna jag har?

Vill rädda investeringar

Filipstadsborna kommer ihåg Seeman sedan han drev pizzerian St George. Sedan dess har han drivit krog i Karlstad och sedan varit anställd på två restauranger samtidigt som han pluggat på högskola. På senare tid har han haft ett jobb på restaurang och börjat förbereda för ett liv som företagare i Filipstad igen.

Men du som har en karriär i gång i Karlstad och många studiemeriter. Varför vill du ha just Hotell John?

– Jag vill ge samhället något tillbaka, och jag vill rädda de investeringar som min familj gjort. Sen vill jag tillbaka till Filipstad, till rötterna jag har här, där allt började.

Högsta bud vinner

På måndag avgörs striden – eller i alla fall första ronden.

Högsta budet vinner och Seeman konstaterar att kommunen förstås har mer resurser i ryggen, men även om kommunen vinner anbudsgivningen är han beredd att ta upp kampen.

– Vi kommer att träffas i rätten, säger han.

Och även av anbudsunderlaget framkommer att det finns en del kvar att bråka om även efter en affär.

Att fastigheten är i ”ett mycket dåligt skick” ska köparen vara medveten om, det står i underlaget, men under punkten ”särskilda förhållanden” tas upp en tvist om vilken rätt hyresgästen i huset har.

Enligt konkursförvaltarens åsikt är CH i Filipstad AB, som drivit rörelsen men försatts i konkurs, hyresgästen men tidigare ägaren anser att hyresrätten redan överlåtits till en ny hyresgäst.

Den tvisten får den som köper ta över. Det finns också uppgift om att vissa inventarier i huset ägs av en tredje part, något som konkursförvaltaren inte heller reder ut innan tillträdet.

Artikeltaggar

EkonomiFilipstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.