Spara energi med rätt fönster

Publicerad:

– Vi har haft kunder som fått sänka innetemperaturen efter fönsterbytet, då vet man att det funkar. Det säger Fredrik Christiansen på Christiansens kök, fönster & dörrar. Han berättar att nya fönster är en direkt energibesparing.

De gamla träfönstren flagnar och behöver kittas om, isoleringen är det sisådär med eftersom det drar. Låter det bekant? I dag finns fönster som både är underhållsfria och energisparande, men som ändå är praktiska och snygga.

  • I dag är 80 procent av fönstren som säljs vridfönster som går att snurra varvet runt. Då blir det enkelt att tvätta dem. Fredrik Christiansen visar här ett aluminiumbeklätt vridfönster som har "den gamla stilen".
    I dag är 80 procent av fönstren som säljs vridfönster som går att snurra varvet runt. Då blir det enkelt att tvätta dem. Fredrik Christiansen visar här ett aluminiumbeklätt v… Foto: Sofia Telby
  • Gammaldags fönster är populärt. Detta är ett tvåglasfönster som har ett tredje glas med spröjs. Benämningen på detta är kulturfönster.
    Gammaldags fönster är populärt. Detta är ett tvåglasfönster som har ett tredje glas med spröjs. Benämningen på detta är kulturfönster. Foto: Sofia Telby
  • Fönster med x-spröjs väljer många att sätta in när det är dags för byte.
    Fönster med x-spröjs väljer många att sätta in när det är dags för byte. Foto: Sofia Telby

Fönsterförsäljning och -montering är en av bitarna på Christiansens kök, fönster & dörrar. Och enligt Fredrik Christiansen tar fönsterdelen upp mer och mer tid.

– De sista två åren har det varit mycket fönster. Vi har sålt lika mycket hittills i år som vi gjorde under de två senaste åren, trots lågkonjunkturen, berättar han.

Om det är så att fler och fler förstår betydelsen av energisparande fönster kan han inte svara på, men han konstaterar att oavsett orsak är fönsterbyten på tapeten.

Underhållsfria

Numer finns underhållsfria fönster som är klädda i aluminium och enligt Fredrik Christiansen är 70 procent av alla fönster som säljs i dag aluminiumbeklädda

– Stommen är aluminium och det är komposit på insidan. Det är klockrent för det finns inte en enda träbit, men det ser ut som vanligt trä så du kan bevara stilen på ditt gamla hus, säger han och visar ett typiskt gammaldags fönster med spröjs.

Han berättar om det så kallade u-värdet som branschen använder för att mäta hur mycket värme som försvinner ut genom ett fönster. Ju lägre värde desto bättre isolerar fönstret.

– Ett nybyggt hus ska ha ett värde på 1,1 och ett hus där du byter fönster ska ha 1,2. Om du får imma på utsidan så är det en kvalitetssäkring, då betyder det att det inte släpper igenom så mycket värme. Men har du för lågt värde är risken att du vid snabba väderomslag inte blir av med imman, så ett u-värde under ett är inte optimalt.

För att ett fönster ska vara energisparande krävs även en korrekt genomförd montering. Dessutom räknas karmen och bågen in i u-värdet.

– Det är bara om det är rätt isolerat som du kan komma ner i rätt u-värde, konstaterar Fredrik Christiansen.

Isolerar bättre

Dåligt isolerade fönster kan stå för en tredjedel av husets värmeläckage. Energieffektiva fönster isolerar dubbelt så bra som traditionella treglasfönster och tre gånger så bra jämfört med tvåglasfönster. Det betyder att ett byte kan innebära en stor energibesparing.

– Ingen går back på att byta fönster. Även om du lånar på banken, kommer du inte att gå back.

Fredrik Christiansen visar en räknesnurra där det går att se hur mycket pengar det går att spara, bland annat beroende på elpriser och antal fönster. Han räknar på en investeringskostnad på 100 000 kronor efter rotavdrag.

– Byter du ut tolv tvåglasfönster med ett u-värde på 3,0 till underhållsfria aluminiumfönster med 1,1 i u-värde, då sparar du ungefär 3 600 kilowattimmar på ett år. Det är 5 000 kronor. Dessutom slipper du lägga ner pengar på underhåll av gamla fönster efter det. Och ur miljösynpunkt är det bra eftersom du inte behöver köpa målarfärg, säger han och tillägger:

– Skulle hela Sverige byta fönster blir det kanske ett kärnkraftverk.

Artikeltaggar

Hus och hemNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare