Vargar försökte ta Annelies hund

Publicerad:

Två vargar gav sig på Annelie Erikssons ena hund på hennes tomt i söndags kväll. – Jag tycker inte illa om vargar bara de håller sig i skogen, säger Annelie Eriksson som lyckades skrämma iväg vargarna innan det var för sent.

– Det är obehagligt att de var i min trädgård.

  • Ungefär där hundarna befinner sig på bilden anföll vargarna, Annelie Eriksson sprang ända fram till husknuten för att få iväg dem.
    Ungefär där hundarna befinner sig på bilden anföll vargarna, Annelie Eriksson sprang ända fram till husknuten för att få iväg dem. Foto: Karoline Malitzki
  • Hundarna Samba och Qwix blev jagade in på tomten av två vargar som kom från det skogsparti vid huset som syns på bilden. Qwix, den lilla hunden anfölls av den ena vargen. Ägaren Annelie Eriksson skrek och sprang fram för att skärma bort dem, hunden Samba hjälpte till.
    Hundarna Samba och Qwix blev jagade in på tomten av två vargar som kom från det skogsparti vid huset som syns på bilden. Qwix, den lilla hunden anfölls av den ena varge… Foto: Karoline Malitzki

När Annelie Eriksson, som bor i Tjärne, Ransäter, gick ut för att kolla om hennes hundar ville komma in runt elvatiden i söndags kväll kom hon ut precis när vargarna gick till anfall.

– Hundarna flydde vargarna som kom ut från skogen. Jag skrek ett vansinnesvrål och den ena sprang tillbaka in i skogen. Den andra gav sig på den lilla hunden. Då sprang jag mot den, skrek som en grizzlybjörn och viftade för att skrämma iväg den, berättar Annelie som inte var rädd när det hände.

– Hade jag kommit ut lite senare hade han varit död, tillägger hon.

Hunden som blev anfallen, en Pinscherhane, fick bettmärken på ryggen och ett öppet sår på svansen. Annelie Eriksson berättar att vargarna som anföll såg ut att vara unga. Att fastställa en vargs ålder är dock svårt, även för de som arbetar med varg.

Ovanligt

Lars Furuholm, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen uppger att det inte är vanligt med den här typen av anfall.

– Det händer då och då att vargar tar hundar men det är inte vanligt. I år har det inte varit många. Bor man nära ett vargrevir är det alltid en risk att ha lösa hundar, en varg kan ta sig in i trädgården och ta en hund eller så kan hunden springer iväg för att den hör en varg i skogen och blir nyfiken, förklarar Lars Furuholm.

Urban Mossberg, naturbevakare vid Länsstyrelsen och den som har tagit emot anmälan om händelsen hos Annelie Eriksson tycker att hon handlade exemplariskt.

– Hon agerade helt suveränt i situationen. Hon skrämde iväg vargarna som om det vore stora okända hundar. För det är inget annat, säger Urban Mossberg och förklarar att vilda djur har stor respekt för människor.

Området i Tjärne där Annelie Eriksson bor är inget etablerat vargområde, men vargar rör sig där ibland. Eventuellt kom dessa två vargar från vargreviret Gårdsjö som ligger cirka en mil västerut.

– Man ska vara medveten om att det finns en större risk att en lös hund blir tagen av en varg om man bor nära skog, till skillnad från ett villaområde, säger Urban Mossberg.

Han uppmanar också hundägare att använda halsband med pingla så att man hör var hunden är.

– Det finns de som inte tycker att det hjälper, men det kan vara en hjälp, och det skadar inte att ha det. Man kan vända sig till Länsstyrelsen för att få en pingla.

Annelie Eriksson känner sig chockad efter anfallet. Hon kommer inte att låta sina hundar gå ute själva i fortsättningen, och hoppas att andra hundägare också är aktsamma.

Artikeltaggar

Munkfors kommunNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare