Hoppa till huvudinnehållet

Angående skog och kostnader för miljöhänsyn

Publicerad:

Miljörörelsen är ett särintresse bland andra, skognäringen ett annat. Båda parters argument bör granskas med likvärda glasögon, skriver Stefan Hellstrand.

Svar till Robert Svensson (NWT 21/3)

Robert Svensson, Skydda skogen, hade den 21 mars en replik på ledaren 19 mars ”Hetsa inte om skogsvård”. Svensson menar att miljörörelsen inte kommer med propaganda utan bygger sina uttalanden på kunskap och forskning utan några ekonomiska intressen.

Men miljörörelsen är ett särintresse bland andra, skognäringen ett annat. Båda parters argument bör granskas med likvärda glasögon. Båda parters ståndpunkter har ekonomiska konsekvenser, positiva och negativa. Vare sig i ekologiska eller ekonomiska system finns fria luncher. Svensson diskuterar siffror som saknar betydelse i sammanhanget: Den källa NWT lutade sig mot var tidningen Skog & Industri, inte en artikel i Göteborgs-Posten som Svensson hävdar.

Av NWT:s källa framgår tydligtatt 4 procent av skogen är formellt skyddad, sedan anges att i de 26 procent som i Sverige skyddas återfinns också frivilliga avsättningar via certifieringssystem, samt skogklädda kärr, myrmarker och berghällar. Detta i enlighet med det sätt man internationellt beräknar areal skog.

Uppfattningen från Svensson att den källa som NWT lutar sig mot skulle hävda att 26 procent av skogsarealen har statligt skydd saknar täckning. Med de skilda och ibland motstående samhällsintressen som är knutna till landsbygd, jordbruk, skogsbruk, biologisk mångfald är det viktigt att så långt som möjligt skala bort onödiga missförstånd. Detta är en del i att gemensamt i Värmland nyttja våra resurser till gagn för vår hållbara tillväxt.

Jordens och skogens ekosystemsproduktion av mat, vedråvara, förnybara naturresurser i övrigt med förädlingsindustri; renare av samhällets utsläpp som i fotosyntes förädlas till nya resurser att driva nästa varv i det hållbara samhälleliga ekonomiska-ekologiska kretsloppet; producent av habitat som bär biologisk mångfald; samt renare av det urbana samhällets själar skapar stora samhällsvärden. När detta förs ned till ekonomisk nytta till dem som genererar dem skärps väsentligen Värmlands hållbara konkurrenskraft.

Stefan Hellstrand

Nolby Ekostrategi

Artikeltaggar

NyheterSignerat

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.