Hoppa till huvudinnehållet

Lite produktiv skogsmark skyddad

Publicerad:

Miljörörelsen kommer inte med propaganda utan bygger sina uttalanden på kunskap och forskning utan några ekonomiska intressen. Det är skogsindustrin som står för propagandan, skriver Robert Svensson.

De där 26 procenten är rena fantasier. Det var Mårten Larsson, vd Skogsindustrierna, som förde fram den siffran i debattartikel i Göteborgs-Posten för en tid sedan. Han menade dessutom att 26 procent hade ett statligt skydd. Om man då lägger till de frivilliga avsättningarna skulle ungefär en tredjedel av den svenska skogen vara skyddad, vilket givetvis är helt fel. Fakta går att kontrollera hos både Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket och de är: Cirka 4 procent av den produktiva skogsmarken har ett formellt skydd och knappt 2 procent nedanför fjällnära gränsen.

Att granen tar över ären myt, men de problem som finns beror ju på skogsbruket med sina granplanteringar. Därför kan en del skötsel behövas i eklandskap eller andra miljöer med ädellövskog i södra Sverige men inte i skogen i övrigt. Miljörörelsen kommer inte med propaganda utan bygger sina uttalanden på kunskap och forskning utan några ekonomiska intressen.

Det är skogsindustrin som står för propagandan. Till exempel det där om arbetstillfällen. Det är ju skogsindustrin som själva är orsaken till minskade arbetstillfällen med sitt rationella skogsbruk och sina stora och effektiva maskiner. Sedan 50-talet har produktionen och vinsterna pekat stadigt uppåt, men arbetstillfällena har stadigt visat på nedåtgående kurvor.

Robert Svensson

Skydda skogen

Artikeltaggar

LedareNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.