Hoppa till huvudinnehållet

Skattehöjning var inte förankrad

Publicerad:

Det har mullrat ordentligt bland moderata partimedlemmar i Värmland efter beskedet om att landstingsskatten ska höjas. ”Om jag hade varit i Fredrik Larssons kläder skulle jag avgått”, säger förra riksdagsledamoten Gullan Lindblad (M).

I lördags kunde NWT avslöja att den borgerligt dominerade koalition som styr landstinget tänker höja skatten. I tisdags fick vi veta att skattehöjningen blir på 45 öre och inte 25 som de flesta trodde.

Vid tisdagens presskonferens försvarade landstingsrådet Fredrik Larsson (M) förslaget om skattehöjning med att landstingets ekonomiska situation inte är hållbar. Om ingenting görs kommer nästa år, 2012, att sluta med ett underskott på 200 miljoner kronor.

– I en sådan situation hade vi bara diskuterat underskott och aldrig fått kraft nog att utveckla sjukvården till det bättre.

”Borde avgå”

Fredrik Larsson ska nu försvara skattehöjningen vid ett medlemsmöte. Men redan innan det fick förslaget det att mullra ordentligt bland moderata partimedlemmar i Värmland. Öppnast med sin kritik är kanske förra riksdagsledamoten Gullan Lindblad (M).

– Om jag hade varit i Fredrik Larssons kläder hade jag avgått, säger hon. Det här är inte moderat politik.

Kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) föredrar att kommentera skattehöjningen som företrädare för Karlstadsborna.

”Olyckligt”

– Det här betyder att Karlstadsborna får 70 miljoner kronor mindre att handla för, säger han. Det är pengar som skulle ha skapat jobb, det är helt enkelt olyckligt.

– Jag ska nog gå på det där mötet, avslutar han.

Enligt vad NWT erfar har insikten hos de ansvariga landstingsråden om det ohållbara i landstingets ekonomiska läge vuxit fram successivt under hösten. För någon vecka sedan var man framme vid beslut. Sedan dess har diskussionen bara handlat om nivån på skattehöjningen, 25 öre som var det som nämndes först eller en högre nivå för att garantera ett överskott de närmaste åren.

Och det landade på 45 öre något som ökar landstingets intäkter med bortåt 1 miljard kronor fram till nästa val.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.