Hoppa till huvudinnehållet

Gemensam jätteservering för Kungsgatans alla krogar

Publicerad:

Karlstad kan få en av Sveriges största uteserveringar. Kommunen och krögarna vill bygga en stor och gemensam uteservering för alla krogar på Kungsgatan.

Det har varit mycket tjafs om uteserveringarnas vara eller icke vara vintertid. Förra vintern struntade flera krögare i att plocka bort sina uteserveringar som förvandlades till översnöade möbelförråd. Helt i strid med den då nya policyn, som sa att tillståndet dras in när en servering varit stängd i mer än två veckor.

  • Krogarna på Kungsgatan föreslås få dispens under de kommande två vintrarna. De får själva bestämma om de vill montera ner sina uteserveringar.
    Krogarna på Kungsgatan föreslås få dispens under de kommande två vintrarna. De får själva bestämma om de vill montera ner sina uteserveringar. Foto: Helena Karlsson
  • Det är det här kommunen vill slippa se, översnöade möbelförråd längs Kungsgatan. Men nu föreslås krogarna längs Kungsgatan få dispens och ha kvar serveringarna under vintern.
    Det är det här kommunen vill slippa se, översnöade möbelförråd längs Kungsgatan. Men nu föreslås krogarna längs Kungsgatan få dispens och ha kvar serveringarna under vinter… Foto: Anders Hanson
  • Så här skulle det kunna se ut på Kungsgatan i Karlstad om ett par år. En nybyggd, permanent uteservering för alla krogar vid torget. En paviljong med en enhetlig utsida i stål och glas där krögarna får sätta sin egen prägel på den egna ytan inomhus.
    Så här skulle det kunna se ut på Kungsgatan i Karlstad om ett par år. En nybyggd, permanent uteservering för alla krogar vid torget. En paviljong med en enhet… Foto: OBS! Bilden är ett montage.

En samverkansgrupp med representanter för kommunen och krögarna har nu tagit fram ett förslag till en ny policy som snart kommer upp för politiskt ställningstagande.

Bygglov för alla

Den viktigaste förändringen är att det kommer att krävas bygglov för alla uteserveringar som har ett tak, ett golv eller väggar.

En trätrall räknas som ett golv. En markis betraktas som ett tak, det gör inte ett parasoll. Ett staket är ingen vägg.

Det betyder till exempel att Karstads äldsta pizzeria inte behöver något tillstånd. Utanför Napoli står stolarna och borden ute i det fria.

Bygglov kan beviljas för fem år i taget och gäller bara sommartid, mellan den 1 april till den 1 oktober. Allt som hör till uteserveringen måste tas bort när hösten kommer.

500 kvadratmeter

Men krogarna på Kungsgatan föreslås få dispens och ha kvar sina ställningar eller hela uteserveringar under de två kommande vintrarna.

– Där är det många och stora uteserveringar, säger stadsbyggnadsdirektör Måns Hallén. Krögarna tycker att det är både dyrt och besvärligt att plocka ner dem. Därför har vi nu tillsammans kommit på idén att bygga något rejält och stort som klarar ett året runt-klimat

En gemensam uteservering för alla krogar på gatan på runt 500 kvadratmeter på samma yta som de nuvarande serveringarna. Ett bygge i stål och glas med ett sammanhållet, yttre skal men där de enskilda krogarna sätter sin egen prägel på sin del av serveringen.

Våren 2014

Kommunen äger marken och står för bygget som krogarna sedan får hyra.

– Det blir som om vi byggde en saluhall. En permanent, elegant och funktionell paviljong. Det är en strålande idé, tycker jag, som vi har värkt fram tillsammans.

Går det som Måns Hallén hoppas träder den nya policyn i kraft vid årsskiftet. 2013 bygger man den nya krogpaviljongen som kan slå upp sina portar när solen börjar värma våren 2014...

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.