Hoppa till huvudinnehållet

Trädgårdssällskap vill fylla 100 år

Publicerad:

Har man funnits i 98 år vill man naturligtvis också fylla 100. Det gäller även för Karlstads trädgårdssällskap som nu går på offensiven för att skaka liv i denna de gröna vännernas egen förening.

Från översta våningen på Kronogårdens vårdboende i Karlstad kan man se stora delar av stadens östkant. Här fanns det förr en restaurang med servering över disk.

  • Anders Andersson (till höger) behöver väldoftande blommor i sin lägenhet på Kronogården eftersom han inte själv kan se dem. Ingrid Byman hjälper honom till rätta.
    Anders Andersson (till höger) behöver väldoftande blommor i sin lägenhet på Kronogården eftersom han inte själv kan se dem. Ingrid Byman hjälper honom till rätta. Foto: Anders Hanson
  • Dags för omskolning. Det som började som små fröer har nu vuxit ur sina första krukor och behöver nya, större. Billy Sundblad och Ingrid Westerberg sköter ömt om sina skyddslingar.
    Dags för omskolning. Det som började som små fröer har nu vuxit ur sina första krukor och behöver nya, större. Billy Sundblad och Ingrid Westerberg sköter ömt om sina skydd… Foto: Anders Hanson
  • Här växer det drakmynta.
    Här växer det drakmynta. Foto: Anders Hanson

Nu är lokalen i stället förvandlad till plantskola. En handfull bord med dagsljuslampor över sig är från kant till kant fyllda med nyss omskolade plantor.

– Det är mest ettåriga blommor, berättar Bert Markoff. Men vi har också en del perenner och även några kryddväxter.

– Och så har vi också de här nysatta tomatplantorna, fyller Ingrid Byman i.

Tänker fylla 100 år

Bert och Ingrid är två eldsjälar i Karlstads trädgårdssällskap, en anrik förening som faktiskt kan fira sin 100-årsdag om ett par år. Föreningen har under några år levt på sparlåga men nu har Bert och Ingrid bestämt att det måste bli ett 100-årsjubileum.

Och det är en studiecirkel som ska få sällskapet att blomstra igen. Varje måndag kväll under våren har Bert, Ingrid och de åtta deltagarna samlats på Krongården, först med ett antal fröer och nu – efter sjunde träffen – med vackert gröna plantor som blivit stora nog för att skolas om i större krukor.

När studiecirkeln är färdig hoppas deltagarna förstås att våren ska vara väl etablerad så att de kan plantera ut sina skötebarn där de sedan kan beundras under hela växtsäsongen.

Visningsdag på gång

Billy Sundblad ska ha sina i sommarstugan vid Hornön alldeles nere vid Vänerns strand. Ingrid Westerberg längtar efter att få flytta ut till kolonistugan på Kroppkärr. Och Anders Andersson, som själv bor på Kronogården ska ha sina i fönstret i lägenheten. För Anders är det viktigt att plantorna doftar gott eftersom han själv inte kan se dem.

Om man nu är nyfiken på vad cirkeldeltagarna har åstadkommit så kan man gå till Kalenius blomsterhandel den 17 april. Då är det visningsdag och åtminstone en del av alla dessa plantor finns då till allmänt beskådande.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.