Hoppa till huvudinnehållet

Så lyckas du med plantorna

Publicerad:

Efter en lång vinter börjar det bli hög tid att dra igång förberedelserna inför sommarens trädgård. Bert Markoff har lång erfarenhet av att odla blommor och vet hur man lyckas med försådden.

– Blommor är så mycket färger och former. Och sen är det som en hel livscykel på en säsong, först sår man fröna, de gror och jag driver upp dem, sen får man sätta ut dem i rabatten och sen till sist hamnar de på komposten, säger Bert Markoff.

Bert är medlem i Karlstads trädgårdssällskap och är mycket blomintresserad. Intresset började egentligen när han hade en granne med ett trädgårdsland där Bert fick möjlighet att plantera. Därefter har intresset bara ökat, från början var det mer grönsaker men nu är det framför allt blommor som gäller för Bert.

– Nattljus är mina stora favoriter, sen har jag en liten fin levisia också. Klematisen Wedding day är en annan favorit, den är stor som ett kaffefat och krämvit. Den står sig i två-tre månader utan att tappa färg och se tråkig ut, säger Bert.

Just nu handlar mycket hemma hos Bert och hans fru Berit om förberedelser inför sommaren. I februari såddes de tidigaste blommorna, bland annat lobelia och petunia. Först ska fröna stå mörkt och kallt, och sen när de börjat gro ska de stå under lampa i minst 12-14 timmar per dygn.

Tält i uterummet

Nu ska blommorna långsamt slussas ut. I uterummet står ett tält som Bert gjort i ordning för att det ska funka så bra som möjligt för att driva upp plantor. Han har byggt en ram och en botten med frigolit, i tältet finns lysrör och en frostvakt som ser till att det inte blir för kallt under nätterna. Men i år är det så kallt att plantorna kommer ut i tältet lite senare än vanligt.

– När temperaturen är runt 4-5 grader kallt på natten kan jag ha växterna i tältet, men är det kallare än så så funkar det inte, säger Bert.

I tältet får plantorna sedan stå i 3-4 veckor innan de flyttas ut ur tältet och upp på bänkar som finns i uterummet. Då ska det förhoppningsvis vara så varmt att tältet kan flyttas ut på altanen och Bert kan fortsätta driva upp fler plantor där.

– Jag har haft tältet i tio år och det har gjort det mycket enklare. Nackdelen är att hustrun ibland kan klaga på att det blir lite stökigt med jord och så i uterummet, men hon är också intresserad och gillar blommorna, säger Bert.

Nu börjar det rulla på. Närmast är det dags att förså tagetes, astrar och luktärtor och i april kommer Bert så ringblommor, solrosor, titonia och rosenskära.

Det är faktiskt inte lång tid innan sommaren är här.

Artikeltaggar

MeraNyheterXtra

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.