Mia skrev bok om Healer-övergreppen

Publicerad:

Mia Ottosson hade levt tillsammans med mannen i många år. Hon hade också verkat nära honom i rollen som medium i den andliga föreningen. 2005 avslöjades det att den då 60-årige mannen – Healern – hade förgripit sig på ett flertal unga kvinnor. Nu har Mia skrivit en bok om händelserna.

Boken, med titeln Sexhealern, tog ett tag att färdigställa.

Mannen som Mia Ottosson hade levt tillsammans med dömdes 2006 till fem års fängelse för flera sexbrott mot unga kvinnor. I boken "Sexhealern" berättar Mia om tiden före och efter avslöjandet och hur hon hanterat händelsen.
Mannen som Mia Ottosson hade levt tillsammans med dömdes 2006 till fem års fängelse för flera sexbrott mot unga kvinnor. I boken "Sexhealern" berättar Mia om tiden före och efter avslöjandet och hur hon hanterat händelsen. Foto: Marcus Bryngelsson

– Jag började i terapeutiskt syfte för att skriva av mig. Sedan fick jag känslan av det inte bara kan vara jag som varit så naiv och blivit så lurad och manipulerad. Det behövs komma ut kunskap så att folk inte går på samma skit igen.

Föreningen Oceanen i Karlstad hade under den första delen av 2000-talet som mest nästan 400 medlemmar. Högst i hierarkin stod mannen som i media kallats Healern.

Mia Ottosson var gift och levde tillsammans med honom i många år. Samtidigt arbetade hon vid hans sida inom den andliga föreningen.

– Min roll var att serva honom och hans så kallade doktor när han gick i trans, säger hon.

Många människor sökte sig till mannen som förmedlade kontakten med andevärlden. Och han var populär.

– Han hade en andlig pondus, dominans och positivitet. Jag litade blint på honom, och därför pratade jag gott om honom och på så sätt har jag hjälpt till att göra honom stor. Det är en del av det dåliga samvetet, säger Mia Ottosson.

Hundratals människor deltog i hans ”storseanser”.

Under 2005, efter att Mia och mannen gått skilda vägar, förändrades allt.

– En mamma till en av töserna som blivit utnyttjade ringde upp mig och berättade vad som hänt.

– Efter att mamman hade ringt föll pusslet på plats. Vad var det för någon vi hade att göra med egentligen?

Greps misstänkt för sexbrott

Några dagar senare greps mannen misstänkt för sexuella övergrepp på ett flertal unga kvinnor – den yngsta under 15 år. 2006 dömdes han till fem års fängelse, för bland annat våldtäkt mot barn.

Några av övergreppen hade skett när Mia befann sig i ett annat rum.

– Jag förstod inte vad han gjorde när han skickade ut mig ur rummet. Efteråt, när jag vet att jag var deras trygghet och jag svek dem, så är boken och att driva föreningen vidare mitt sätt att göra någon form av upprättelse.

– Det är skrämmande att man kan bli så naiv och lurad, helt enkelt. Och det var det som var tuffast, att erkänna för sig själv att man varit helt dum i huvudet.

I boken skriver Mia Ottosson bland annat ”jag har svårt att förlåta mig själv för att jag inte förhindrade övergreppen”.

Tycker du att du kunde ha gjort det?

– Nej, men jag tycker att jag borde ha förstått. Jag tycker att jag borde ha sett, och det är det som gör så ont. Det kommer jag nog aldrig att kunna släppa. Efter åtta år tillsammans med honom borde jag ha sett något som fått mig att reagera.

Bytt namn och flyttat

I dag vill föreningen inte förknippas med den tiden. Bland annat har man flyttat från de gamla lokalerna.

– Vi har också bytt tillbaka till originalnamnet, Karlstads spiritualistiska förening, säger Eva Söderlund, ett av föreningens medium.

Enligt föreningen, som i dag har ett 80-tal medlemmar har verksamheten också förändrats.

– Vi medium är inte bättre än någon annan. Och vi vill få bort stämpeln om att vi skulle ha tillgång till något som andra inte har.

Var det självklart att fortsätta med verksamheten?

– Nej, jag tror att vi alla tvivlade. Men vi ville visa vad vi står för och stå upp för tjejernas skull, säger Mia Ottosson.

– Att vara starka för tjejerna var det viktigaste, säger Eva Söderlund.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare