Hoppa till huvudinnehållet

Krogar vill ha uteserveringar året runt

Publicerad:

Flera av pubarna längs Kungsgatan vill ha uteserveringar året runt. Men bara om Karlstads kommun sänker hyran under vinterhalvåret. – Vi har ställt en förfrågan till kommunen, säger Anders Nordendahl, delägare i Arena och Pitchers.

Uteserveringarna längs Kungsgatan, vid Stora torget, brukar vara välfyllda sommartid. Även denna sommar har varit lyckad, trots det myckna regnandet.

Golvet under gardroben lutar och ger en glipa vid golvlisten.
Golvet under gardroben lutar och ger en glipa vid golvlisten. Foto: Anders Hanson

– Det har varit fantastiskt. Vi har haft en enorm uppgång på våra uteserveringar i hela landet. Det beror nog mycket på valutan, och att många svenskar stannar i landet, säger Harrys vd Magnus Helgesson.

– Vi har haft en bra sommar. Vi är nya fortfarande och i en utvecklingsfas, så vi har inget att jämföra med bakåt, men vi är nöjda, säger Farok Jodat, delägare i Pitchers.

Ska prata med kommunen

Nu är flera av pubarna intresserade av att ha uteservering även vintertid. Arenas ägare skickade nyligen en fråga till kommunen om möjligheten att få betala en lägre markhyra under vinterhalvåret.

– Om vi ska ta ner och upp serveringen varje säsong kostar det pengar, särskilt nu när vi har byggt om den. Men det skulle inte vara samma kundtillströmning på vintern som på sommaren, därför är det svårt att gå runt med sommarhyra under vintern, säger Anders Nordendahl.

– Vi kommer att prata med kommunen och se om vi kan få billigare under vinterhalvåret, säger Farok Jodat, Pitchers.

Harrys kan få balkong

Även Harrys är intresserat av uteservering året runt, och överväger också att bygga en balkong.

– Tanken är att balkongen ska vara öppen hela året och kännas som en uteservering. Vi är i ritningsstadiet än så länge, vi har precis fått de första ritningarna, säger Magnus Helgesson.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.