Hoppa till huvudinnehållet

Firande i fyren

Publicerad:

I söndags inföll internationella fyrdagen. För att fira håller fyrar runt om i världen öppet hus för allmänheten. Så också på Skage fyr längst ut på Hammarös södra udde.

Får man tro Svenska Fyrsällskapet är vi svenskar det folket som visar mest intresse för de gamla fyrhusen. På Internationella fyrdagen 2008 hade Sverige nämligen fler fyrar öppna och fler besökare än vad resten av världen hade tillsammans!

Internationella fyrdagen firades även på Skage fyr.
Internationella fyrdagen firades även på Skage fyr. Foto: Markus Andersson

– Sverige är väldigt fyrtätt så möjligheten att besöka en fyr är större här än i många andra länder, förklarar Bo Jonsson som är ordförande i Skage fyrvaktarförening.

Bebodd har fyren inte varit på länge. Den byggdes 1870 och avbemannades 1932.

Även om man kan besöka Skage fyr året runt, är det bara på Internationella fyrdagen som man kan komma in i själva huset. Och i söndags var det många som passade på att få sig en titt inne i det idylliska fyrvaktarhuset. Rolf tjäder klättrade ända upp i fyrtornet för att fotografera utsikten.

Artikeltaggar

Hammarö kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.