Hoppa till huvudinnehållet

Tips till dig som vill starta ett band

Publicerad:

Du kanske du inte nöjer dig med att bara lyssna på musik? Du kanske vill spela i ett eget band, med likasinnade? Här får du några tips som kan hjälpa dig att komma igång.

Att starta ett band är nog något som många drömmer om. Men långtifrån alla vet hur de ska göra.En bra början är förstås att ha ett starkt intresse. Då är det lättare att engagera sig, och chansen är större att ni träffas oftare och får saker gjorda.Om du redan har ett gäng att spela med så är det jättebra om ni alla gillar ungefär samma typ av musik, för då känner alla sig mer delaktiga i bandet.Men ifall du inte har någon att spela med från början så är internet väldigt bra för att hitta musikintresserade. Till exempel så har sajten www.helgon.net en musiksektion på sitt forum med ”eget band” som en av kategorierna. Där finns inlägg från personer som endera söker bandmedlemmar till sitt eget band eller ett band att bli medlem i.Du kan även sätta upp en annons på den kommunala musikskolan, eller på något annat lämpligt ställe.När du ska starta ett band behövs naturligtvis instrument att spela på. De kan variera från att vara helt gratis till att kosta flera tusen kronor, beroende på vilka kontakter man har. Om du inte vill eller kan lägga ut flera tusen kronor på ett instrument, kan du vända dig till den kommunala musikskolan och hyra instrument där. Du kan även fråga någon kompis eller släkting om du kan få låna deras instrument.Fredrik Larsson har inte behövt betala någonting för de instrument han spelar på. Sitt trumset har han fått i födelsedagspresent och en keyboard har han lånat av sin moster.Men om de inte har turen att kunna låna instrument utan måste betala själv, får du vara beredd på att det kan bli rätt dyrt. En elgitarr kan kosta allt från 1 000 kronor och uppåt, beroende på vilken kvalitet du vill ha. Man kan säga att man får vad man betalar för.Fredrik är 16 år och spelar trummor i bandet Dustrats. De repar en till två gånger i veckan och håller till på övervåningen till ett garage hemma hos en av bandmedlemmarna. De spelar bland annat glam, punk och metal. Än så länge är det bara covers de spelat, fast egenarrangerade versioner.Dustrats är det första bandet som Fredrik spelar i, för ”det är ju inte alltid så lätt att hitta någon att spela med...” som han själv uttrycker det.Så när du och kompisarna nu ska komma igång med ert nystartade band, se då till att vara säkra på vad ni vill spela för musik – och ha en god planering, så att ni inte bara blir sittandes utan att veta vad ni ska öva på.SPM, Sundstagymnasiet, Karlstad

Foto: CLAES LEVERSTRÖM

Artikeltaggar

MeraNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.