Hoppa till huvudinnehållet

Lilla fiskeskolan för nybörjaren

Publicerad:

Ska vi gå och fiska? Sätta oss på en solvarm brygga, dingla med benen ovanför en blank vattenyta och... Ja, typ fiska. Metspö, mask – vad behöver man mer? Finns det några knep för att det ska nappa? Alla storfiskare kan sluta att läsa nu. Er andra välkomnar vi till Sommarbilagans fiskeskola.

På Sportfiskeakademin i Forshaga hittar vi två elever som kan tänka sig att vara NWT-läsarnas fiskeguider. Anders Bergström och Mattias Aknemyr har fiskat sedan barnsben. Nu utbildar de sig inom sportfiske och hoppas att hobbyn ska bli deras yrke i framtiden. Vad är det som är så härligt med att fiska?Anders: – Naturupplevelsen, jag värderar den lika mycket som själva fisket.Mattias: – Fiske är avkoppling. Samtidigt är det spännande – man vet att vilken sekund som helst kan det hända någonting. I vilket väder är det bäst att fiska?Anders: – Det går att få fisk i alla väder, men det är ofta bättre efter regn. Om det är för varmt i vattnet, uppåt 15–20 grader, ställer sig fisken på botten av sjön där det är djupast och svalast. Vilken tid på dygnet är chansen störst att få fisk?Mattias: – Morgon och kväll, då är det inte lika skarpt ljus och fisken söker sig in mot land. Om man fiskar i en sjö – var ska man stå för att det ska nappa bäst?Anders: – Det är ofta bra att meta där det finns vegetation som fiskarna kan gömma sig i. Vass och näckrosblad är bra. Träd fäller pollen och insekter och ger skugga – det är också bra. Vilket bete fungerar bäst när man metar?Mattias: – Mask är ett allroundbete och med mask får du all sorts fisk: abborre och vitfisk som mört, braxen, sarv. Med majs får du mest vitfisk.Anders: – Testa lite av varje. Det finns folk som fiskar med allt från räkor till ostbågar. Och när man haspelfiskar?Anders – Det behöver inte heller vara så märkvärdigt. Man kommer långt med några jiggar. Hur viktig är utrustningen?Anders: – Fiske går att göra hur enkelt som helst och hur komplicerat som helst. Men för en nybörjare behövs inga dyra prylar.Mattias: – Fiskeutrustning kan kosta 100 kronor eller 100 000 kronor. Det funkar med billiga grejer, det bättre utrustning gör fisket roligare. Vilket är bästa sättet att döda fisken?Anders: – Slå ihjäl den med ett hårt föremål ovanför ögonen.Mattias: – Eller bryt nacken av den. Vilket fiske föredrar ni själva?Anders: – Flugfiske. Det är kul att få fisk på flugor som man bundit själv. Jag älskar fjällvärlden, där fiskar jag harr, öring och röding.Mattias:– Jag tycker att mete är mer avkopplande. Det är stämning och spänning. Man måste verkligen lära sig att förstå fisken. Jag fiskar helst karp – den är en bra fighter! Metfiske UtrustningMetspö med lina, krok, flöte och sänke. BeteMask, majs, bröd, maggott (fluglarver) med mera. Anders och Mattias tipsar:Använd inte för stor krok. På en liten krok kan både små och stora fiskar fastna.Använd helst inte de klassiska rödvita flötena. De är okänsliga och visar dåligt när det nappar.Tyng ner flötet så mycket som möjligt. Då ser du direkt varje napp.Om flötet lägger sig ner på vattenytan så ligger kroken på botten. Justera sänke och flöte så att den hamnar ett par decimeter ovanför botten. Gör så härTa tag i spöet och svinga ut linan med en mjuk rörelse.Håll metspöet stilla. Låt masken röra sig och låt fisken söka upp betet.Fiska åt det håll det blåser. Vinden för med sig insekter som fisken söker sig till.Mäska – kasta en näve med exempelvis majs i vattnet. Det lockar till sig fisken. Haspelfiske UtrustningEtt kastspö med haspelrulle. BeteSkeddrag (ser ut som en sked utan handtag och vickar fram i vattnet), jigg (gummibeten), spinnare (kropp och sked som snurrar runt i vattnet) Gör så härTa tag i linan med ett finger, fäll upp bygeln, ta tag i spöet med båda händerna, lyft det över axeln och snärta iväg.Låt draget sjunka några sekunder.Börja veva in. Variera tempot och sluta veva ibland. Oregelbunden gång betyder skadad fisk och kan locka till sig större fiskar.Låt gärna betet studsa över sjöbotten.När du vevat in linan, kasta igen.Fiska i en halvmåne. Anders och Mattias tipsar:Ta med en tång så att du kan kroka av fisken. Till gädda är det ett måste – gäddan har massor med sylvassa små tänder. Vett och etikettSläpp tillbaka all fisk som du ändå inte tänker äta.Släpp även tillbaka de riktigt stora fiskarna – de är viktiga för bestånden.Blöt händerna innan du tar i fisken så att du inte förstör fiskens slemhinnor.Ta med dig skräp hem från fiskeplatsen.Glöm inte flytväst om du ska fiska från en båt. Kan vara bra att ha även på land och brygga.Glöm inte heller en plastpåse att ta med fisken hem i!

  • Foto: Anders Hanson
  • Foto: Anders Hanson
  • Foto: Anders Hanson
  • Foto: Anders Hanson
  • Foto: Anders Hanson
  • Foto: Anders Hanson
  • Foto: Anders Hanson

Artikeltaggar

MeraNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.