Hoppa till huvudinnehållet

Omarbeta reglerna för uteserveringar

Publicerad:

Vi har under våra kontakter med kommunens representanter hela tiden möts med att nuvarande policy gynnar kommunens invånare. Vi tror dock att en så ensidig syn på detta som vi uppfattar som problem kommer att leda till att handels mångfald i city utarmas, skriver Agneta Hardner Krook.

Den fråga som startade den nu i media eskalerande striden mellan näringsidkare i centrum av Karlstad har en tendens att handla om mycket annat än vad vi från butiken Village från början reagerade emot. För oss var frågan om en kommunal policy skulle kunna användas för att avgöra vilken av två näringar som hade företräde till vinst eller förlust i sina respektive verksamheter. Frågan drogs till sin spets när den aktuella restaurangen inte ansåg sig ha råd att låta bli att ha sin uteservering framför vår entré och kommunen i ett yttrande ansåg att restaurangen hade förtur till ytan framför butiken.För oss på andra

sidan är skyltfönstren stor del i vår marknadsföring. Detta får vi betala för genom hyra. Det skulle vara stor skillnad på kvadratmeterkostnaden om vi inte hade haft skyltfönster. Det vore som att jämföra mellan lager och butik.Beträffande förturen till ytan utanför butiken angav kommunen att den var nödvändig för att skydda den investering som restaurangen tidigare år gjort för uteserveringen. Enligt vår mening så är det inte ett ansvar som kommunen skall ta. Tillstånd för aktuell verksamhet söks för varje säsong och det finns inte någon garanti och alla investeringar utgör en risk som varje verksamhet får ta.Detta gör att båda parter anser aktuell yta som ekonomisk viktig. Det är i detta läge som den kommunala policyn blir avgörande och enligt vår mening osund. Förvaltning av mark är ett förtroende som kommunens invånare ger tjänstemännen på kommunen det övervakas och kompletteras av ett antal folkvalda kommunalpolitiker.Hamnar frågeställningen

som i detta läge så måste tjänstemännen snegla på vad som är mera förvaltningsrättsriktiga principer för att lösa problemet nämligen att lag går före policy. Med detta som utgångspunkt borde följande synsätt och principer gälla:• Att egen verksamhet endast får bedrivas utanför egen lokals yta. Tillstånd i vanlig ordningen enligt ordningslagen.• Att ingen verksamhet får breda ut sig framför någon annan lokals yta utan samtycke och tillstånd från berörda parter.Följs dessa enkla principer kan dessa frågor lösas och alla blir glada och nöjda. Att dessa frågor är

viktiga råder det inget tvivel om. Vi har under våra kontakter med kommunens representanter hela tiden möts med att nuvarande policy gynnar kommunens invånare. Vi tror dock att en så ensidig syn på detta som vi uppfattar som problem kommer att leda till att handels mångfald i city utarmas. Det blir bara de riktigt stora och etablerade affärskedjorna som blir kvar.Det finns tydliga exempel på hur handeln ger upp på de trottoarer där uteserveringar kväver dem. Vi pratar då om uteserveringar som under cirka sju månader om året har sina byggnationer framför butiker. Överlever inte butikerna hur ser då mångfalden och utbud ut för kommunens invånare under de övriga fem månaderna av året. Då hänvisas vi alla till Bergvik, inte för att det är dåligt men ser man frågan ur detta perspektiv så är det svårt att förstå tjänstemäns på kommunens inställning. Man frågar sig – hur gynnas centrumhandeln eller är tanken att i city äter man och på Bergvik handlar man?Den kommunalt tagna

policy som man för närvarande utgår ifrån när kommunen yttrar sig i tillståndsfrågor har enligt vår uppfattning spelat ut sin roll. Utvecklingen och förutsättningarna har förändrat sedan den antog och den bör därför omarbetas och förankras med ett nytt remissförfarande. Fram tills en nyare, modernare och mera anpassad policy är framtagen bör samtyckesförfarande gälla vid yttrande i tillståndsärenden.Vart tog Centrum Karlstads utvecklings AB vägen? Redan tidigt våren 2007 var vi i kontakt med Centrum Karlstad AB och fick då ett vad vi uppfattade verbalt medhåll i frågan om serveringar som skymmer butiker. Vi uppfattade det som att vi och företrädare för Centrum Karlstad AB delade uppfattningen om att den nu rådande policyn saknade tillräckligt rättvisa för att generellt få råda. Dessa företrädare för Centrum Karlstad lovade vidare att prata med personer som satt i positioner med möjlighet till att åstadkomma förändringar, vidare utlovades möten med berörda. Vi har till dags datum inte hört ett ljud från Centrum KarlstadVillage

Foto: Arne Skorup/NWT arkiv

Artikeltaggar

DebattNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.