Hoppa till huvudinnehållet

Dublin Fair – pigg 20-åring

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se

För 20 år sedan besökte Hasse Pettersson en festival i trakten norr om Deje. Det spelades Irländsk musik och på scenen stod Paddy & The Vikings. Några dagar senare var han medlem i den gruppen som kom att bli känd som Dublin Fair. I kväll firas 20-års jubileet på Café August i Karlstad.

Det var den remixade versionen av låten Jamboree som gjorde karlstadbandet Dublin Fair till en riksangelägenhet. Gruppen fick skivkontrakt med Stockholm records och noterade topp-placeringar på Trackslistan. Det resulterade i nästan 20 000 sålda singlar. Och lika många sålda album. Omfattande turnéer följde och ett liv i sus och dus. Så såg det ut under bandets hittills mest lyckosamma period i mitten av 90-talet. – Från början var det Tore Johansson på Knastret, John McCaffrey och jag som beslöt oss för att satsa på den irländska folkmusiken och då ville vi ha ett namn som direkt klinga irländsk. Och så skulle det vara lite juste – lite fair – så det blev Dublin Fair, säger Hasse Pettersson som sjunger och spelar gitarr. Dublin Fair skaffade sig

snabbt en publik genom att spela på fester och gator runt om i stan. Samtidigt växte bandet till sig och till slut ingick sju personer. Fioler och dragspel trängdes med bas och batteri. Ryktet spred sig och de fick uppträda i Stockholm under Vattenfestivalen.– Vi släppte vår första skiva 1994. Men det hände inte så mycket. Det var först två år senare när vi släppte Jamboree på singel via ett större skivbolag som det tog fart, fortsätter Hasse Pettersson– Det var en remixad version som var lite techno-aktig och vi fick en del kritik från våra fans för det. Men vi tyckte det var kul att prova nya grepp och technoversionen blev slutligen den version vi körde även live.Hasse Pettersson är en

av medlemmarna som varit med längst. Sedan starten har många medlemmar kommit och gått och de som ställer sig på scenen i kväll är förutom redan nämnde John McCaffrey, Henrik Lindström, Pasi Pasanen, Anders Pirinen och Fredrik Svensson. – Vi gjorde en avskedskonsert 2000. Men tre år senare körde vi igång igen och nu har vi gjort tillfällig comeback varje sommar. Nu för tiden är vi ju ett nostalgiband. Vi gjorde en skiva förra året men de flesta som kommer och lyssnar vill återuppleva något från tiden då vi var som störst. En handfull spelningar

är bokade i sommar varav flera är ”stamspelningar” – de är återkommande år efter år. I kväll utlovas en hitkavalkad med både Flottarkärlek och Wild rover på spellistan. Hur det blir nästa år är det ingen som vet. – Vi lägger ner när det blir minusgrader och så får vi se vad som händer. Men det känns som om Dublin Fair är en tradition som hör till sommaren i Karlstad, avslutar jubilaren.

  • Foto: Nwt arkiv
  • Foto: Nwt arkiv
  • Foto: NWT arkiv
  • Foto: NWT Arkiv

Artikeltaggar

NyheterNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.