Hoppa till huvudinnehållet

Bakslag för uteserveringar

Publicerad:

Inredningsbutiken Village kanske slipper ha uteservering framför sitt skyltfönster i centrala Karlstad i fortsättningen. En dom i länsrätten tvingar kommunen och polisen att ompröva det tillstånd som getts till restaurangen Systrar.

Village på Östra Torggatan är en av flera butiker som klagat över minskad försäljning under sommarmånaderna när uteserveringarna breder ut sig i stan. Problemet är att många entréer och skyltfönster hamnar bakom krogarnas sommarbord. Hittills har kommunen låtit restaurangernas intressen gå före.– Jag förstår att restaurangerna behöver ha sina uteserveringar för få lönsamhet och överleva. Men detta drabbar vår lönsamhet. Vårt sätt att sälja är via skyltfönstren, säger Agneta Hardner Krook, delägare hos Village.I våras sökte hon därför tillstånd att ha enklare servering på trottoaren framför affärslokalen.– Vi ville sälja lite kaffe och kakor till våra kunder. Vi kände att det var enda chansen att rädda skyltfönstret.Vinner matchen

Men kommunen sa nej, och det gjorde sedan även polisen. I stället fick Systrar tillstånd att breda ut sig med servering framför Village.I det läget överklagade Village – och vinner nu matchen i länsrätten.Domstolen är kritisk mot att myndigheterna inte lyssnat på butikens argument. I och med att Village ligger i omedelbar närhet till uteserveringen så har man ”ett skyddsvärt intresse i saken”.– En uteservering inkräktar på det allmänna gaturummet och torde innebära att trottoarutrymmet som blir kvar för gående blir ringa, sägs det i domen.Saknar tillstånd

Utslaget betyder att Systrar nu saknar tillstånd för trottoarservering. – Jag vill ha bort serveringen framför oss så snabbt som möjligt, säger Agneta Hardner Krook– Det är inte för att vara elak, för jag förstår att restaurangen är beroende av sin uteservering. Men det handlar om vår överlevnad.Fler centrumbutiker har klagat hos kommunen och sagt att de drabbas ekonomiskt av uteserveringarna. Domen kan göra det lättare för dem att få gehör för sina åsikter.Polisen prövar bara om uteserveringarna äventyrar ordning och trafiksäkerhet. I praktiken är det kommunen som bestämmer. Igår fanns det ingen ansvarig i kommunhuset som kunde kommentera utslaget i länsrätten.

Foto: Arne Skorup

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.