VAR HÄNDE DET?
Karlstad | Hela kartan
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill gärna gå in igen. Här kan jag spendera mycket tid! Utställningen är rolig, överraskande och lärorik.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill gärna gå in igen. "Här kan jag spendera mycket tid! Utställningen är rolig, överraskande och lärorik." Foto: Helena Karlsson

Prinsen öppnar för uppfinningar

KARLSTAD: Celebriteter på plats för invigningen

Musik, tal och ett experiment invigde den prisbelönta internationella utställningen 1001 Inventions - Discover the muslim heritage in our world på Värmlands museum på fredagen. Prins Carl Philip vred på ratten och förklarade den öppnad!
Publicerad: 2013-08-30 19:22 | Uppdaterad: 2013-08-30 23:10
LÄS OCKSÅ:
Prins Carl Philip hälsades välkommen i regnet av museichefen Åsa Halldén. Han kom tillsammans med Värmlands landshövding Kenneth Johansson, bakom i bild.
Foto: Helena Karlsson
 [Förstora] 
Johan Rosén på Värmlands museum förbereder det invigningsexperiment som prins Carl Philip satte i gång.
Foto: Helena Karlsson
 [Förstora] 
Hammaröbon Margot Wallström tycker det är hedrande att utställningen kommer till Värmlands museum. "Jag tycker absolut att alla ska gå hit, det är ett unikt tillfälle att se något fantastiskt."
Foto: Helena Karlsson
 [Förstora] 
Ale Möllers världsensemble, med bland andra Magnus Stinnerbom (till vänster), stod för musiken under invigningen i museiparken.
Foto: Helena Karlsson
 [Förstora] 
Beatrice Fjällström, som engelska författaren Lady Mary Montagu 1689-1762, och Johan Jonsson, som ingenjör Al Jazaris 1136-1206, framför hans verk Elefantklockan.
Foto: Helena Karlsson
 [Förstora] 
Konstnärsparet Karin och Marc Broos var några av alla hundra som kom för att lyssna på invigningstalen i museiparken.
Foto: Helena Karlsson
 [Förstora] 
Biskop Esbjörn Hagberg med fru Katrine. I bakgrunden syns Victoria Svanberg, egenföretagare och delägare i NWT-koncernen.
Foto: Helena Karlsson
 [Förstora] 

– Vi behöver den här utställningen mer än någonsin för att ta del av den muslimska kulturen genom vetenskap, sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i sitt invigningstal innan prins Carl Philip tog över.

– Jag öppnar den här utställningen genom att vrida på det här vredet och hoppas så många som möjligt kommer och ser den, den är fantastisk, sa prins Carl Philip, hertig av Värmland, och satte därmed i gång två vattenhjul som förde ner vatten i två tunnor med kolsyrerök.

Efter en lunch med 200 inbjudna gäster och rundvandring på utställningen hölls en invigningsceremoni i museiparken öppen för alla. Där spelade Ale Möller världsensemble mellan talarna som förutom Lena Adelsohn Liljeroth var museichef Åsa Hallén, Ahmed Salim, vd för 1001 Inventions, Niclas Källström-Matseke, direktör för samarbetspartnern Svenska Postkodlotteriet, Mohammad Fazlhashemi, professor vid Uppsala universitet och tidigare EU-kommissionär och FN-medarbetare Margot Wallström.

Vad betyder det att utställningen kommer till Karlstad som första anhalt på sin Europaturné?

– Det är en komplimang till Värmlands museum som lyckats få hit den. Det är inte bara en värmländsk angelägenhet utan borde intressera hela Sverige att besöka Karlstad, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Tror du den kan skapa diskussioner eftersom det framställs som att muslimer tar patent på uppfinningar som kommer från stora delar av världen?

– Jag hoppas det blir diskussioner! Museum ska vara en samlingsplats för diskussioner likväl som det är en plats där kunskap förmedlas. Med den här utställningen visar man att man inte är rädd att peta i infekterade frågor.

Vad tyckte du var extra bra med den?

– Den är bra därför att den är rolig och intressant både för barn och vuxna. Man för förståelse för att idéer färdas och når över kulturgränser.

Margot Wallström är glad att få se en utställningen av den här digniteten på hemmaplan.

– Det är fantastiskt hedrande och ett stort erkännande för museet. Jag tycker den är jättefin och lever upp till förväntningarna i den vackra och inspirerande boken som ligger till grund. Den är också modern och spännande med sin interaktivitet.

Utställningen vill väcka intresset för uppfinningar, teknik och vetenskap. Värmlands Museum satsar stort och utställningen innebär ett brett samarbete med många andra aktörer, bland annat Region Värmland, Karlstads kommun och Karlstads universitet. Ett viktigt mål är att samtliga skolelever i Värmlands län i åldrarna 6-18 år ska besöka utställningen.

– Nu finns det minst 1001 anledningar att besöka Värmlands museum och berikas av muslimsk kultur. Kultur och bildning färdas genom historien och här inne finns det som ska bota 100 års minnesförlust då vi lever i en tid då det är lättare att spränga en atom än en fördom, säger Margot Wallström.

Anna Sims
054-19 97 08
Skriv ut!  Skriv ut!  |  Tipsa en vän!  Tipsa!  |  Rätta fel i artikeln!  Rätta!
Frågan
Ska du se utställningen 1001 Inventions - Discover the muslim heritage in our world på Värmlands museum?
Fakta
1001 Inventions

1001 Inventions är en idé- och vetenskapshistorisk utställning som ger nya perspektiv på tiden mellan år 600 och 1600 och de upptäckter som då gjordes i den muslimska civilisationen. Forskare med olika trosuppfattningar arbetade under denna tid tillsammans inom ett geografiskt område som sträckte sig från Spanien till Kina. Utställningen är 1000 kvadratmeter med 60 interaktiva stationer och bygger på sju olika teman.

Den visas på Värmlands museum mellan 30 augusti 2013-19 januari 2014.

Källa: Värmlands museum

Just nu på ettan
billiga resor billiga resor

Tävla i vår julkalender
Tipsa nwt.se!
Telefon: 054-19 90 00 (vxl)
Via sms/mms: 0730-12 12 12
Senaste nytt
Webbfrågan
På julafton; äter du/ni mat före eller efter Kalle Ankas jul?

Adventslördag på Norsplan i Vålberg.
FLER

Har du en egen nyhet?

Vill du dela med dig av något som äger rum där du bor, eller en fin bild? Mejla in detta till oss! så kan det hamna under Läsarnas här på nwt.se. Läs mer om hur du bidrar till Läsarnas här.

Om nwt.se
Snart kommer nya nwt.se!
Välkommen att logga in!
För att läsa hela nwt.se behöver du vara prenumerant.
Logga in med ditt kundnummer och lösenord via länken uppe till höger, genom att klicka på en stängd artikel eller direkt här:
» Logga in!
Kundnumret finns på din faktura. Lösenord är ditt postnummer (fem siffror utan mellanslag), om du inte ändrat. Du kan också hämta dina kunduppgifter genom vår digitala prenumerationstjänst.
» Få kundnummer med personnummer
» Få kundnummer med e-postadress
» Få kundnummer med andra uppgifter
Våra nyheter - när och hur du vill

Värmlandsfyndet
Dagens ros/firarhörnan
Sök recept
Till hittarecept.se