150 knallar till Åtorpsmarken

Åtorps IF klarar sin verksamhet tack vare marken

Sista lördagen i september, 29, är det dags för ännu en upplaga av Åtorps marknad. Mellan 15 000 och 20 000 besökare väntas komma till marknaden, även om det skulle vara dåligt väder. Redan nu är det fullbokat på de 150 platser som finns för knallarna.
Publicerad: 2007-09-20 07:45 | Uppdaterad: 2008-08-29 16:50
Åtorpsmarken drar alltid mycket folk. Mellan 15,,000 och 20,,000 personer brukar besöka marknaden. Det är också ett brett utbud av varor som hugade spekulanter kan göra affärer på. Här en bild från förra årets marknad. [Förstora] 
Marknadskommittén sopm jobbat många år med Åtorps marknad är den här trion. Från vänster Franz Maretta, Helena Lärkhammar och Birgitta Nilsson. Redan i februari börjar deras arbete med planeringen för den kommande marknaden. [Förstora] 
Det är alltså Åtorps IF som ansvarar för marknaden i sin helhet, men har också hjälp av SMU för att alla som kommer med bil skall få en parkeringsplats.
Marknadskommittén som består av Birgitta Nilsson, Franz Maretta och Helena Lärkhammar har flera års erfarenhet av att jobba med marknaden.

Kontakt med knallar

Det är inte bara själva marknadsdagen som det är mycket att göra, utan även alla förberedelser och kontakter med alla knallar som väljer att komma till Åtorps trots att det finns andra stora marknader som man tycker skulle locka mer.
– Åtorp är en så inarbetad marknadsplats att många föredrar att komma tillbaka år efter år, berättar Franz Maretta i marknadskommittén. Vi har också fått ett bra sortiment som täcker in alla områden. I år har vi dock ett par nya knallar som kommer med jeansvaror och inte minst stekt strömming. Det senare är en läckerhet!!

Tradition

Oavsett om det regnar eller inte ska de flesta göra ett besök på marknaden. Det är en tradition sista lördagen i september. Då drar folk till Åtorp. Det brukar vara som ett pärlband med bilar från Degerfors ner till Åtorp under en stor del av dagen.
Som alltid är genomfarten avstängd under hela den dagen. Men man kan finna parkeringar på både norra och södra sidan av centrum. Och ska man i riktning mot Svartå eller Finnerödja på östra sidan Letälven, då får man åka via Moo-korset för att ta sig fram.

Bred ungdomsverksamhet

Genom parkeringen och naturligtvis försäljningen av 3 x 3 metersplatser så blir det en slant till Åtorps IF. En slant som täcker in att finansiera en stor del av verksamheten.
– Föreningen har inte bara seniorer utan även en bred ungdomsverksamhet, säger Franz Maretta. Inkomsterna från marknaden gör att man tillexempel inte behöver ha föräldrar som skjutsar till matcjer i alla lägen utan kan hyra in en buss.

Kokar kålsoppa

Åtorpsmarken har alltid dragit mycket folk. Det är också den dagen då många återvänder hem och det blir tid att träffa goda vänner och gamla bekanta.
– Jag har bott 25 år i Åtorp, säger Franz Maretta. Flyttade från Strömtorp till Åtorp 1982. Sedan dess har det alltid kommit folk som besöker oss. Vi brukar göra en stor gryta med kålsoppa och frikadeller som vi bjuder på den dagen. Ett uppskattat inslag. Det är också roligt att stöta på gamla bekanta, som vi alltid gör.
– Marknaden är något av den stora ”handskakardagen”, alltså att möta personer som man inte träffat kanske på flera år.
På söndag morgon samlas den stora städpatrullen för att göra centrala Åtorp rent från allt skräp som blir efter en sådan här marknad.
– Det är inga problem att få folk att vara med och göra Åtorp rent, länets renaste ort vill jag påstå, säger Franz Maretta.
Per-Olof Löfstedt
0586-72 13 86
Skriv ut!  Skriv ut!  |  Tipsa en vän!  Tipsa!  |  Rätta fel i artikeln!  Rätta!
Just nu på ettan
billiga resor billiga resor

Tävla i vår julkalender
Tipsa nwt.se!
Telefon: 054-19 90 00 (vxl)
Via sms/mms: 0730-12 12 12
Senaste nytt
Webbfrågan
Har du plockat fram skridskorna för säsongen?

Adventslördag på Norsplan i Vålberg.
FLER

Har du en egen nyhet?

Vill du dela med dig av något som äger rum där du bor, eller en fin bild? Mejla in detta till oss! så kan det hamna under Läsarnas här på nwt.se. Läs mer om hur du bidrar till Läsarnas här.